AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2015 / Clinic Souplesse Methode / Verslag

Verslag van de Clinic Souplesse Methode

Zaterdagmiddag 28 februari was er een door AV Sparta georganiseerde clinic over de souplessemethode. Trainer Lex van Eck van der Sluijs - onder andere bekend van de professionele Lexgroep - was uitgenodigd als spreker/instructeur. Sparta-trainers maar ook ervaren lopers vormden het gehoor. Zij hingen in het Sparta clubhuis in het Haagse Zuiderpark aan zijn lippen.

Lex verhaalde bij aanvang dat hij eind jaren zeventig bij AV Hermes in Utrecht een jaartje meegetraind heeft met hardloopgoeroe Herman Verheul. Daar werd hem de bekende Verheulmethode bijgebracht. Dit zou de basis vormen voor zijn latere trainerschap. Die Verheulmethode, die later door Klaas Lok (ook een pupil van Herman Verheul) omschreven wordt in zijn boek als de Souplessemethode, is een nog steeds zeer succesvolle methode om atleten niet alleen tot betere resultaten te brengen, maar hen ook meer plezier en ontspanning te geven tijdens hun trainingen.

Tijdens het praktijkgedeelte, op en rond de baan, legt Lex ons uit dat je ook tijdens de duurtraining allerlei oefeningen in kunt bouwen, zodat je tot een speelse ontspannen vaartspeltraining komt. Juist door die onderbrekingen voorkom je onnodige uitputting en geef je het lichaam de mogelijkheid om te herstellen. Het lichaam is dan extra ontspannen en weer klaar voor een volgende inspanning en zal zich alleen maar verbeteren.

Andere tips die Lex even aantipt, terwijl wij een reeks aan gevarieerde oefeningen ondergaan op deze mooie morgen, zijn:

  • “De echte intensieve inspanning moet gaan zitten in de wedstrijden die de atleet – afhankelijk van doel en afstand - eens in de twee, drie weken op zijn/haar agenda kan zetten.”
  • “Een sterke romp is van wezenlijk belang; met oefeningen in je training kun je gelijk de core-stability van de atleet bijbrengen en deze, door herhalingen, laten inslijten.“
  • “Door het hele jaar door – daar waar mogelijk - te trainen op spikes, maak je je voeten en kuiten sterker.”
  • “Neem je rust, het lichaam betaalt dit dubbel en dwars terug!”

Tijdens het theoretische gedeelte van de middag gaf Lex ons inzicht in Mind, Motor en Wheels en introduceert hij de term IMQ (Imagination Quotient). We mochten ook een schema invullen gebaseerd op ons wedstrijddoel, de CPC van volgende week.

Na afloop kregen we het boekje “25 Inspirerende succesverhalen over hardlopen” uitgereikt, waarin succesvolle lopers hun hardloopverhaal vertellen. Voor geïnteresseerden is het boek te bestellen via www.lexgroep.nl.

Mocht je meer verdieping over de souplessemethode zoeken koop dan het boek “Het duurloopmisverstand” van Klaas Lok; een aanrader!

Het was een leerzame middag waar we, hoop ik, allen de vruchten van zullen plukken.