AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2011 / Dam tot Damloop / Verslag van de Dam tot Damloop

Verslag van de Dam tot Damloop

Verslag van Mattijs van Dulkenraad van de Dam tot Damloop op 18 september 2011 te Amsterdam

Dag medespartanen,

Gisteren was er dan eindelijk de Dam tot Damloop die met 40.000 lopers de grootste loop van Nederland bleek te zijn. Omdat deze loop binnen 3 uur was uitverkocht bij de individuele wedstrijd kon ik enkel nog mee doen bij de goede doelenloop . Teamgenoot Ran attendeerde mij daarop en ik zorgde daarmee gelijk voor een bijdrage van de stichting AfroNed die geld inzamelden voor een school in Afrika. Het idee dat je dan loopt voor zo'n doel voelt op de een of ander manier ook een voldaan gevoel.

Naast Ran deden ook Anil en Dinesh mee van groep Mulay en we hadden een parkeerplaats bemachtigd vlakbij het Centraal station met wel de enorme hoge parkeertarieven maar dat namen we voor lief.

Zelf had ik mijn nummer, chip en t-shirt al thuis gestuurd gekregen en alles al aangetrokken en bevestigd maar de anderen moesten dit alles nog doen en dat bij dat koude en winderige Centraal station waar alle andere lopers van de stichting zich ook verzameld hadden. Ran rilde van de kou en dus hielp ik hem met het vastmaken van het startnummer en zo rond kwart over elf waren we klaar met alles en baanden we ons een weg door de menigte naar de bus die onze bagage mee zou vervoeren naar Zaandam.

Nog even met z'n allen op de foto en we liepen ons daarna nog warm in het startvak waar alle vele goede doelenlopers ons vergezelden en ja de stemming zat er behoorlijk in ondanks de flinke regen. Een doedelzakkenorkest begeleidde ons ,alsof we allen onderweg waren naar de koningin, tot aan de start waar al een aantal lopers waren vertrokken.

En daar klonk het startschot waarna de start helaas niet zo snel ging als het vorig jaar omdat ik nu voor en in de IJtunnel zoveel mensen voor me had lopen die ik nog moest passeren. Wel startte ik ietsje sneller dan Anil en in die IJtunnel blijft het een apart gevoel dat er normaal alleen maar auto's door razen. Het was duidelijk te merken dat er een snelheidsverschil was tussen mij en de meeste lopers want ik liep er zo gemakkelijk langs als er tenminste de ruimte was. Soms liep ik gewoon over het gras om er langs te kunnen of ik zigzagde door de massa heen. Tja de ideale lijn lopen zat er bij die momenten dus meestal niet in.

Bij de 5 km had ik een tijd net boven de 20 minuten en bij de 10 km net boven de 40 minuten en toen hoorde ik de karakeristieke ademhaling van Anil achter me. Ja hoor daar was hij dan en hij had er een behoorlijk tempo in zitten die ik goed kon volgen. Soms was de mensenmassa echter moeilijk te passeren en zeker als er ook links en rechts flinke plassen water waren.

De regen kwam nog steeds als bakken uit de hemel en ondanks dat bleven de toeschouwers goed aanmoedigen. Hier en daar klonk er muziek van Jan Smit tot dancemuziek en toen ik het nummer van Bruce Springsteen hoorde met : "born to run" voelde het helemaal goed met de toepasselijke tekst erbij natuurlijk.

Een gast volgde net als ik de hele tijd Anil en ik verloor hem een beetje uit het oog om dij de laatste kilometer nog flink te sprinten waardoor ik dichterbij kwam. En ja ik had een tijd van 1:04 36 en dat betekent dat ik wel sneller liep dan in Tilburg twee weken terug.

Doorweekt dat ik was liep ik van de medaille aanname richting bagageafhaalplaats waar ik Anil zag staan. Hij liet mij zijn tijd zien en die was langzamer dan de mijne maar achteraf blijkt hij toch sneller dan ik gelopen te hebben. Voor hem is het een goed voorbereiding voor de marathon te Berlijn volgende week.

Nat maar voldaan kwamen we aan bij de verzamelplaats en hier zagen we later ook Dinesh en Ran die volgens mij beide een pr gelopen hadden??

Het was weer een topervaring en volgend jaar toch wat droger??

Bedankt Mulay en groetjes van master Mattijs,

Gerelateerde content