AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2010 / Nieuwjaarsreceptie / Verslag van de Nieuwjaarsreceptie 2010

Verslag van de Nieuwjaarsreceptie 2010

Verslag van de Nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2010 in Den Haag.

Nieuwjaarstoespraak Sparta

Op de Nieuwjaarsreceptie van 5 januari 2010 in het Zuiderpark hield Arnout Voogt namens het Spartabestuur de volgende Nieuwjaarstoespraak.

Beste Spartanen

Op de avond dat ik achter mijn pc de toespraak van vanavond zat te schrijven, ging ik op een rijtje zetten wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is: de sportieve hoogtepunten, de hilarische gebeurtenissen en de trieste berichten.

Tot het moment dat ik naar de Spartasite keek wist ik nog niet precies in welke volgorde de onderwerpen aan bod moesten komen en bedacht me hoe lastig het is zo’n toespraak te schrijven.

Toen eenmaal de Spartasite in beeld was werd voor mij de volgorde duidelijk, op de site stond namelijk het trieste bericht dat Hans Timmermans is overleden. Hans is trainer van de ochtendloopgroep en was samen met Ewout een trainerskoppel waar de atleten graag trainen. Aan de vooravond van Hans zijn afscheid en de begrafenis op donderdag wil het bestuur namens Sparta zijn vrouw, vrienden, familie, Ewout en zijn loopgroep heel veel sterkte wensen met dit grote verlies.
Afgelopen jaar hebben we nog meer trieste berichten ontvangen van:
Wil Koster-Kapel, Wil de moeder van Ymke was al snel een helpende ouder. Eerst als jurylid, maar later vooral als microfoniste bij de Sparta- wedstrijden. Naast de rol als trainer was Wil ook een stuwende kracht achter de beste meisjeslichting die Sparta tot nu toe gekend heeft.

Sparta kreeg ook het trieste bericht van het overlijden van haar lid van verdienste Hans Vrolijk. Hans was in de jaren zeventig en tachtig een veel en graag geziene loper in de Haagse regio. Tijdens zijn hardloopcarrière was Hans al een markant persoon. Hans werd later kunstenaar en had bijzondere ideeën. Toen hij zijn portiek in fraaie kleuren bewerkte haalde hij ook de regionale TV en hij belandde zelfs in de befaamde stoel van Rik Felderhof als “levenskunstenaar”.

Verbijsterd ontvingen we ook het bericht van het overlijden van Esther Jenninga op de nog zeer jonge leeftijd van 31 jaar. Tijdens haar pupillen- en juniorenperiode blonk ze vooral uit op de korte sprintnummers en het verspringen Binnen de vaak winnende competitieploegen was Esther dan ook een belangrijke schakel.
Daarom wil ik nu vragen of iedereen wil gaan staan en een minuut stilte in acht wil nemen en iedereen de gelegenheid te geven om met zijn eigen gedachte stil te staan bij deze mensen.

Na deze trieste berichten wil ik toch nog even terug kijken naar het jaar 2009.

2009 is een jaar waar het ene clubrecord na het andere clubrecord wordt verbroken. En als je de records van Stella Jongemans gaat verbreken moet je wel heel goed zijn. Tijdens nationale en internationale wedstrijden worden er door de atleten mooie tot zeer mooie prestaties neergezet. De ene gouden medaille is nog niet binnen of de volgende wordt al weer gehaald. Dat wordt afgewisseld met zilveren en bronzen medailles. De plekken naast het podium worden ook moeiteloos opgevuld en dat komt niet omdat deze atleten slechter zijn. Ze hebben dit vaak bereikt met een persoonlijk record of omdat de atleten op het podium net een jaartje ouder zijn. En soms zit het ook niet mee als er net in de finale een hond of een kind oversteekt en jij je geleverde prestatie bij het overlopen niet meer kan evenaren.

Bij sommige mensen gaan we er gewoon vanuit dat ze Nederlands of Europees kampioen worden, zoals Wim en Mary, maar zo gewoon is dat allemaal niet als je ziet hoe fanatiek en bevlogen deze atleten over de baan vliegen. Het is ook het jaar dat er zeer goed wordt gepresteerd door de estafetteteams zowel bij de pupillen, junioren en senioren. De competitieploegen draaien op volle sterkte mee in de competitie, met als resultaat dat de meiden-C, jongens-D /C en B in de finale stonden. Alle ploegen hebben gestreden wat het waard was met als resultaat het Nederlands kampioenschap voor de C-meiden. Het is ook het jaar dat er een aantal jeugdatleten zijn geselecteerd voor de interland tegen Duitsland en het is dan wel geen voetbal maar je bent toch wel trots als mede door de inspanning van onze Sparta-atleten de interland gewonnen wordt.

Verder is er weer een echt Spartahuwelijk geweest en heeft een ander Sparta-koppel een tweeling op de wereld gezet. In 2010 is er nog een echt Spartakindje op komst want ook trainers hadden zo hun hoogtepunt afgelopen jaar. Het voordeel van deze geboortegolf is dat we over 6 jaar weer een aantal jeugdtrainers hebben. Ook door de wegatleten worden er mooie prestaties neergezet zo wordt de halve marathon van Amersfoort gewonnen. Ook tijdens vele wegwedstrijden worden er mooie prestaties neergezet. Overal duiken de kleuren van Sparta op maar als je dan in je onderbroek aan de start verschijnt zorg dan dat deze in het vervolg zwart is. En als het even niet zo hard gaat kan je altijd nog een Spartalied gaan schrijven.

2009 is ook een jaar waar trainers 65 worden en er niks van willen weten, en als ze dan een taart krijgen gaat die mee naar huis. Omdat de foto die er op gedrukt staat een nostalgische is waarop te zien is dat deze trainer bij Nederlands beste trainers behoorde. Het is ook het jaar dat ome Luc 90 wordt. Ja, jullie horen het goed 90 jaar en hij loopt nog steeds hard, nou ja hard. Allemaal zichtbare goede prestaties. En dan zijn er nog de minder zichtbare of onopvallende prestatie.

Wat dachten jullie van de atleten die weer gaan lopen na een zware hartoperatie, of nadat ze gedotterd zijn. Of in Rotterdam mee lopen met de Ladiesrun tijdens de chemo’s, gesteund door vele andere Spartavrouwen. Of aan hun eerste training beginnen en eindelijk door het hek durven te komen om te gaan sporten. Terug komen van een zware blessure en helemaal opnieuw moeten beginnen. Je eigen prestatie verbreken ook al weet je dat je vermogen kwijt bent aan cake of in sommige gevallen vijgen en dadels. Ook dit zijn prestaties die beloond zouden moeten worden met een gouden medaille.

Al deze prestaties zouden er niet geweest zijn met behulp van alle vrijwilligers. Om er maar wat te noemen: Trainers die iedere keer in wind en regen maar ook met mooi weer klaar staan, het kantinepersoneel en het onderhoud door Hans Wetemans. Maar natuurlijk ook de juryleden en alle mensen die nodig zijn om de wedstrijden te organiseren, de verschillende commissies en het bestuur.

Om 2010 weer tot weer zo’n mooi jaar te maken hebben we de steun van de oude en nieuwe vrijwilligers hard nodig. Wij hopen dit kalenderjaar een nieuwe voorzitter te presenteren. En met onze twee accommodaties, waarvan één splinternieuw en de andere compleet gerenoveerd, een vernieuwde jeugdcommissie, een jeugdsportcoördinator, een nieuw opgerichte vrijwilligerscommissie en een goede pr hopen we hier een goede basis voor te leggen. Daarom wil ik de vrijwilligers bedanken voor hun getoonde inzet en alvast voor de inzet die ze weer gaan tonen.

Tenslotte wil ik jullie nu vragen het glas te heffen en te proosten op een gelukkig, sportief en vooral een gezond en blessurevrij 2010.