AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2008 / Koplopers 1 vd 4 / Mooie resultaten Sparta lopers bij 1 van de 4 in Delft

Mooie resultaten Sparta lopers bij 1 van de 4 in Delft

Verslag van de afgelopen zondag op 10 februari 2008 gehouden 1 van de 4 wedstrijd op de weg in Delft. Het stukje is geschreven door Steven Wolhoff.

Mooie resultaten Sparta lopers bij 1 van de 4 in Delft

Het is een minuut voor elf uur in de ochtend en maar liefst 530 atleten staan klaar in Delft voor de start van de derde wedstrijd uit het 1 van de 4 op de weg klassement. Onder hen een kleine 100 Spartanen! Naast de traditionele 10 kilometer kan er dit maal ook gestart worden voor een 5 of 15 kilometer. Vooral de 5 kilometer blijkt erg populair bij de Delftse bedrijvenlopers. Bij het 10k klassement wordt er gestreden om de overwinning bij in totaal acht verschillende klassen te weten: MSen, M35, M45, M55, VSen, V35, V45 en het clubklassement. In totaal deden er overigens niet minder dan 71 Spartanen mee aan de 10k. Het is bijna windstil, 11 a 12 graden en er schijnt een heerlijk zonnetje, kortom ideaal loopweer. Er heerste de gehele ochtend een gezellige sfeer maar zo vlak voor de start wordt iedereen wat stiller en de koppies gaan wat strakker staan. Op de muziek Europe’s ‘Final Countdown’ wordt het startschot gelost en begeleid door het enthousiaste gebrul van de speaker gaat de grote menigte op pad. Het parcours is redelijk vlak maar wisselende omstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de eindtijd. Dit jaar zijn de goden ons qua weersomstandigheden gunstig gezind en de meeste lopers lopen een voor hun doen redelijke tot goede tijd. Daarover later meer.

Als intermezzo tussendoor nu even een kort stukje over de geschiedenis van het 1 van de 4 klassement. Dit klassement is al ver voor de eeuwwisseling voor het eerst georganiseerd. Oorspronkelijk was de opzet dat vrijwel alle wedstrijdatleten uit Den Haag en omstreken acte de presence gaven om over een afstand van 10 kilometer op de weg om de overwinning te strijden. Het resultaat was een vaak uiterst sterk en competitief deelnemersveld. Zoals de naam al aangeeft organiseren vier verschillende verenigingen elk een wedstrijd voor dit klassement maar het aantal deelnemende verenigingen kan in werkelijkheid een stuk hoger liggen dan vier. Zo bestond in een recent verleden het aantal deelnemende verenigingen bijvoorbeeld nog uit Sparta, Haag Atletiek, HRR (allen Den Haag), AV’40 (Delft), Koplopers (Delft), RRZ (Zoetermeer) en Leiden Atletiek! Tegenwoordig is er ook een apart ‘1 van de 4 cross klassement’ en de meest recente ontwikkeling is de toevoeging van een wedstrijd over 5 kilometer aan het reguliere programma. De laatste jaren nemen alleen nog de Haagse verenigingen plus de Koplopers deel aan het 1 van de 4 klassement. Andere verenigingen zijn (helaas) om uiteenlopende redenen afgehaakt. De importantie en de prestaties van het klassement is hierdoor ook wat verminderd. Ter indicatie, enkele jaren terug liepen er gemiddeld een man of tien onder de 35 minuten maar tegenwoordig zijn er nog hooguit 2 a 3 lopers die dit presteren. Desondanks blijft het natuurlijk een aansprekend en prestigieus klassement. Met het binnenhalen van een mooie nieuwe hoofdsponsor, De Hardloopwinkel, is het financiële aspect van de organisatie op orde en ligt er weer een mooie toekomst in het verschiet. Nu verder met de wedstrijd!

Zelf deed ik mee aan de MSen klasse, dat is de categorie voor mannen tot 35 jaar. Het zwaartepunt van dit verslag ligt derhalve een beetje bij die categorie. Vanuit Den Haag was een sterke Sparta afvaardiging afgereisd naar Delft met onder meer Vincent Trinthamer, Marlon Voorn en verschillende lopers uit ‘team Mulay’. Vincent won in zowel de algemene als de MSen klasse met een prachtige eindtijd van 33.44. Voor zover ik weet heeft hij de afgelopen 12 maanden niet een dergelijke sterke eindtijd op de 10k. neergezet. Weliswaar deden er een of twee concurrenten voor de eindzege niet mee maar wie er niet is kan je niet verslaan. Uiteindelijk heel sterk gelopen en een hele fraaie zege! Jeroen Bonnes werd keurig 4e met een tijd van 35.18. Knap gedaan gezien zijn niet ideale voorbereiding, dat kan hij de volgende keer zeker sneller. Niet ver daarachter finishte Maarten Klein als 7e in een tijd van 35.32. Ondergetekende werd 10e met een tijd van 36.30. Een nieuw persoonlijk record met een verbetering van bijna een minuut t.o.v. het oude PR, gelopen tijdens de Laan van Meerdervoort Loop in 2007. Daar is deze jongen best blij mee en het smaakt zeker naar meer. Opvallend is verder dat de drie best geklasseerde Sparta lopers na Vincent allen uit de loopgroep van Mulay Najib komen. Ook Vincent was overigens, tot hij senior werd, nog heel lang pupil van Mulay. Dat verdient volgens mij een felicitatie aan deze trainer, bij deze hartelijk gefeliciteerd! Ook andere Sparta lopers deden uiteraard goed hun best, zo liepen onder meer Arnoud Voogt, Abdurraouf Abuagela en Ralph Smits een mooi nieuw PR. Remco van Deursen, de man die ooit 31 nul op de tien liep, deed ook weer eens een keer mee en niet geheel onverdienstelijk. Allen super gedaan!

Dan wat betreft het clubklassement. Door het niet meedoen van onder meer Ellen de Groot (winnares in de cat. VSen bij de vorige 1 van de 4) en anderen wegens verplichtingen elders en daarnaast het uitvallen van John van Doorn (stond tweede in de cat.M55), kan Haag Atletiek de titel met nog een wedstrijd te gaan bijna niet meer ontgaan. Wellicht dat Sparta bij de editie 2008-2009 voor het eerst sinds 2001 er wel in zal slagen om de titel in het clubklassement te pakken. Al met al was het vanuit Sparta optiek maar ik denk ook voor de andere verenigingen een geslaagde wedstrijd. De Koplopers hebben een mooi visite kaartje afgegeven. Zondag 9 maart vindt de laatste wedstrijd uit het klassement plaats in ons eigen Zuiderpark. Mede aangezien dit een thuiswedstrijd is zouden heel veel Spartanen bij deze wedstrijd hun opwachting kunnen maken.

Steven Wolhoff