AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2006 / Promotiewedstrijd 2e divisie / Voorbeschouwing van Ronald Mooiman in AD/HC 23/09

Voorbeschouwing van Ronald Mooiman in AD/HC 23/09

Voorbeschouwing op de Promotiewedstrijd op 24 september 2006 in Den Haag.

Uit het AD/HC van 23 september

BAS VAN WILGEN: SPARTA-TROEF WIL NAAR EERSTE DIVISIE

Door Ronald Mooiman

Den Haag | De atletiekbaan van Sparta in het Zuiderpark is zondag het toneel voor een promotiewedstrijd naar de eerste divisie. De Sparta-dames wisten zich niet te plaatsen voor deze finale. Daarentegen maken de heren, met een derde plaats na drie competitiewedstrijden, wél kans op promotie van de tweede naar de eerste divisie. Sprinter Bas van Wilgen (27) lijkt op zijn favoriete afstanden, de 100 en 200 meter, goed te zijn voor twee overwinningen en kan dus met zijn prestatie doorslaggevend zijn voor de felbegeerde promotie naar de eerste divisie.

“Vergeet zeker de 4x100 meter estafette niet, waar we ook winstkansen hebben.” Van Wilgen is als sprinter een individualist, maar weet als geen ander dat het groepsgevoel even belangrijker is op de zondag als de individuele prestaties. “Niet dat ik een voortrekkersrol heb, maar ik zal echt iedereen naar de winst willen toeschreeuwen. We zijn ook als groep aan het trainen en dat is goed voor de hele sfeer. En dat we zondag op onze eigen baan mogen uitkomen is een grote plus. Ik denk niet dat dat ons zal verlammen, maar door de nodige support dit alleen maar kan stimuleren.” Van Wilgen, in het dagelijks leven verkoopmedewerker bij de winkelketen Bart Smit, is met zijn ‘schaats’pak, met daarop de Sparta-letters, een opvallende verschijning bij wedstrijden. Maar de kalende sprinter is wars van enig uiterlijk vertoon. De sport atletiek staat bij hem voorop. Wél heeft hij dit seizoen aangetoond met de Nederlandse subtop goed mee te kunnen. Een vierde plaats tijdens het afgelopen NK was voor velen een verrassing. Niet in de laatste plaats voor hemzelf. “Wanneer je achter jongens als Guus Hoogmoed en Daniël Ward net naast het podium staat, dan kan ik daar alleen maar supertevreden over zijn. Het kwam echt uit de lucht vallen. Ik zou al tevreden zijn geweest met een finaleplaats.” Voor de promotie zal dus veel afhangen van de individuele prestatie en de inbreng in de estafette van Bas van Wilgen.

Maar praten over zichzelf doet de timide sprinter niet graag. Hij heeft het liever over andere kanshebbers, die Sparta een stapje hoger kunnen brengen. “Met verspringer Rogier van den Berg en hoogspringer Vincent Bos hebben we ook nog twee kandidaten voor de winst en dus de nodige punten. Wanneer we niet tegen blessures aanlopen, lijken we na Phanos een goede kanshebber te zijn.” De wedstrijd bij de dames en heren begint in het Zuiderpark om 12.00 uur. De heren van Sparta zullen om de twee promotieplaatsen gaan strijden, samen met AV Zaanland, Climax, AV Lycurgus, PSV Atletiek, Phanos, PAC, AV 1923, AV Athlos, KAV Holland, AV Impala en AV Hylas.