AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2006 / Informatie avond Excelsior Sport / Verslag van de Informatie avond bij Excelsior Sport

Verslag van de Informatie avond bij Excelsior Sport

Verslag van de Informatie avond bij Excelsior Sport op 18 januari 2006 in Den Haag.

Informatie avond bij Excelsior Sport

Op 18 januari had Yusuf een informatie avond geregeld voor zijn loopgroep bij Excelsior Sport aan de Weimarstraat. De eerste indruk was al meteen goed: Jos Gerner schenkt een goed bakkie koffie met een lekker koekje erbij. Met dia's, filmpjes en een Harry werd het een en ander uitgelegd over blessures bij hardlopers, en de analyse die gemaakt wordt om tot een goede schoenkeuze te komen. Het was overigens maar een klein stukje Harry (alleen de rechtervoet, ontdaan van alle eetbare gedeelten, zodat je alleen de botjes overhield), dus die kon Jos niet helpen bij het opzetten van de computer/beamer, maar dat kon Jos zijn zoon weer wel. Jos' Harry was wel zeer geschikt om inzichtelijk te maken wat er met je voet gebeurt tijdens het hardlopen, en wat voor variaties je daarin hebt.

Analyseren

Er zijn dus veel variaties in voeten, in de manier waarop je er op staat en er op loopt. Als je daar geen passende schoen bij hebt, kan dat leiden tot blessures. Om tot een juiste keuze te komen wordt eerst je huidige schoen bekeken, en dan je manier van lopen (er wordt dan een video opname gemaakt terwijl je eenstukje hardloopt), aan de hand daarvan kan meestal al een selectie gemaakt worden van mogelijk goede schoenen. Die kun je dan passen en er wordt op video bekeken of je er goed op loopt, maar ook je eigen gevoel is belangrijk: loop je er lekker op?

Ook is er de mogelijkheid van een uitgebreidere voetanalyses. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar hoe je loopt, maar wordt ook gemeten waar onder je voet de meeste druk zit, hoe je afwikkelt, hoe stabiel je staat, etc. Zo'n analyse duurt ongeveer een uur, en kost 45 euro (wordt soms vergoed door zorgverzekeraar).

In eerste instantie wordt geprobeerd een passende schoen te vinden. Mocht dat niet lukken, dan kan een schoen meestal wel passend gemaakt worden, soms met een simpele ingreep, bijvoorbeeld een klein elementje onder de inlegzool plakken, of met een kuiltjestang de schoen een stukje bijvormen, soms moet er een speciaal inlegzooltje voor je worden gemaakt. Als sportpodoloog heeft Jos de juiste achtergrond om deze voor je te maken.

Praktijk

Na nog een kopje koffie en het opmaken van de koekjes, werden we wat praktischer. Iedereen kon zijn schoenen laten bekijken, er wordt dan gelet op:

  • slijtage van de inlegzool (tip: die zitten los, je kan ze eruit halen om beter te drogen)
  • slijtage van de onderzool, waaraan je kunt zien hoe de voet wordt afgewikkeld
  • demping van de zool, flink in de zool knijpen op verschillende plaatsen, als die teveel meegeeft is de demping er uit, als de ene kant meer meegeeft dan de andere, heb je wellicht meer of minder correctie nodig
  • kijken of het bovenwerk nog recht op de zool staat, zo niet, dan kan er ook meer of minder correctie nodig zijn

Voor een aantal mensen was er de mogelijkheid om hun loopstijl te laten analyseren op de video. Er wordt dan gekeken naar hoe je afwikkelt, en de houding van je enkels en knieƫn tijdens het afwikkelen.

Tot slot wees Jos ons nog op zijn nieuwe schoenen, zgn. Masai Barefoot Technology. Dat ga ik niet uitleggen, kijk zelf maar op de website. Ze zijn ongeveer twee keer zo duur als hardloopschoenen.

Tips

De belangrijkste dingen die ik deze avond heb opgestoken:

  • vaak is er maar een kleine ingreep nodig om een probleempje met je schoenen op te lossen, dus krijg je vaak blaren, zit het niet comfortabel, vraag het even na
  • schoenmodellen verschillen van jaar tot jaar: als je vorig jaar een bepaalde type schoenen hebt gekocht, en die bevallen goed, wil dat niet zeggen dat hetzelfde type schoenen dit jaar weer goed zitten, er verandert veel meer dan alleen het kleurtje!
  • de demping van een schoen wordt ook minder als je er niet op loopt: vuistregel is 1500km (hangt ook af van je gewicht en loopstijl) of drie jaar. Als je dus ergens goedkope schoenen ziet, omdat het model verouderd is, houdt er dan rekening mee dat het waarschijnlijk ook een oude schoen is en je er geen drie jaar meer mee kan lopen!
Harry Oosterveen