AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2005 / IJsselmeer-estafetteloop / Verslag van de IJsselmeer-estafetteloop 2005

Verslag van de IJsselmeer-estafetteloop 2005

Verslag van de IJsselmeer-estafetteloop op 22 oktober 2005 in Purmerend.

Spartaans rondje IJsselmeer

Sparta als eerste over de finish

In het weekend van 22 en 23 oktober heeft een loopploeg van de Voorburgse tak van Sparta in een totaaltijd van ruim 29 uur en 29 minuten de estafetteloop van 360 km rond het IJsselmeer volbracht.

De hele groep enthousiastelingen

De hele groep enthousiastelingen

Bij de start op zaterdagmorgen om 8.00 uur in Purmerend regent het al. Op dat moment begint voor de elf lopers en drie begeleiders het avontuur dat zal duren tot zondagmiddag halftwee. De doelstelling van het team is volgens Inge Wegereef de loop te voltooien op een gezonde en verantwoorde wijze en een bijdrage te leveren voor het Mappa Mundo Huis van het Rode Kruis

Inge Wegereef is de eerste loper van Sparta die start. Zij is een van de vijf dames uit het Sparta team. Tegelijk met Inge starten er nog twee lopers van een ander team dat geheel uit dames bestaat. Na twee kilometer lopen wisselt Inge met haar maatje Bram Zonderop. Zo zal het de gehele loop gaan. Elke twee kilometer is er een andere loper op het parcours om de snelheid erin te houden. Na een uur lopen komt het volgende duo aan de beurt. In totaal zijn er zes duo’s die elkaar afwisselen.

Al vrij snel na de start gaat het parcours over de IJsselmeerdijk richting Amsterdam. De wind is dan aangewakkerd tot windkracht vier a vijf a zeven uit het zuiden en de regen is stevig. De tocht wordt dan echt Spartaans. De begeleidende fietsers hebben moeite om tegen de wind in te komen.
In de middag zijn de lopers in Amsterdam. Hier zorgen vele vrijwilligers van het Rode Kruis ervoor dat de kruispunten veilig gepasseerd kunnen worden. Gelukkig wordt het weer beter en stopt de regen.

Tegen de avond wordt er door de lopers gegeten in Nunspeet. Enkele uren later passeren de Sparta-lopers het Mappa Mundohuis in Wezep. Mappa Mundo is de organisatie van het Rode Kruis in Nederland, die kinderen die ernstig ziek zijn en geen kans meer hebben te genezen, samen met hun ouders een weekje vakantie aanbiedt. Het Mappa Mundo huis is het goede doel waaraan de organisatie van de IJsselmeerloop verbonden is.

Nachtelijke Veluwe

Nachtelijk avontuur

Nachtelijk avontuur

Daarna begint de donkere tocht over een deel van de Veluwe. De lopers zijn dan aangewezen op de verlichting van de fietsers. In de donkere bossen is het soms lastig om op het juiste spoor te blijven lopen en te fietsen. Via de prachtige brug van Kampen lopen wij de de Noordoostpolder in. Halverwege de nacht wordt het zuiden van Friesland (Lemmer) gepasseerd en tegen de ochtend als het bijna weer licht wordt, komen de lopers aan bij de Afsluitdijk.

De Afsluitdijk is voor de meeste lopers het hoogtepunt van de IJsselmeerloop.
Met regen en harde wind in de rug proberen je tempo te houden, terwijl aan weerszijden van de dijk de golven tegen de dijk slaan is een bijzondere ervaring.

In Medemblik kan er eindelijk nog ergens koffie gedronken worden en is er een sanitaire stop voor de rustploeg. Als de loop zijn einde bereikt horen wij van de organisatie dat wij als eerste kunnen gaan finishen. Om de snelheid er in te houden lopen de deelnemers nu 500 meter per keer. Zo bereiken wij een snelheid van zo’n 18 kilometer per uur. Het uiterste wordt van de lopers gevergd maar aan het begin van de middag wordt Purmerend weer bereikt .
De lopers en de begeleiders zijn dan 29 uur 29 minuten en 13 seconden non stop onderweg geweest.

We komen als eerste over de finish en verbeteren het parcoursrecord met twee uur vergeleken met het jaar 2004. Toen liep de Sparta ploeg de loop in 31 uur en 31 minuten ( We lopen prachtige tijden!!)

Yvonne Bakker loper en organisator bij Sparta: “Het was een geweldige ervaring en ik wil de begeleiders en de perfecte organisatie van de IJsselmeerloop een groot compliment geven voor hun inzet”.

De groep lopers van de Spartaploeg

De groep lopers van de Spartaploeg