AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2004 / Koplopers 1 vd 4 / Verslag van de Koplopers 1 vd 4 2004

Verslag van de Koplopers 1 vd 4 2004

Verslag van de Koplopers 1 vd 4 op 14 november 2004 in Delft.

Vooruit, nog één PR dan.

Eigenlijk had ik het wel gezien voor dit jaar. De Haagse Tien was een mooie afsluiting van de reeks PR's. Op het programma stonden nog de Jan Olsthoorn halve marathon, die is te zwaar om een PR te lopen, de Koplopers 1 vd 4, daar loop je geen PR als je de dag ervoor de JO loopt, en dan vakantie in het verre oosten, daar is het te warm voor mooie tijden.

Even een korte terugblik, of een cursus:

Hoe loop je een heleboel PR's?

Het begint er natuurlijk mee dat je een beetje in vorm moet zijn. Anders houdt alles op. Dan loop je al één of twee PR's in het voorseizoen, tot mei. Vervolgens ga je baanwedstrijden lopen. Als je dat de voorgaande jaren niet of nauwelijks gedaan hebt, valt daar veel eer te behalen: iedere wedstrijd leer je weer beter te lopen, je race beter op te bouwen, en krijg je daardoor meer zelfvertrouwen waardoor je de volgende keer nog weer iets sneller start. Dat zit ook allemaal tussen je oren: je gaat niet proberen een PR te lopen, als je zo begint wordt het al bij voorbaat twijfelachtig. Je wilt het, je bent ervan overtuigd dat je het kunt, en dus durf je het ook. En dan doe je het gewoon.

Baanwedstrijden zijn wat korter (1500, 3000, 5000m), dus je kunt wat sneller herstellen en meer wedstrijden lopen. Dus meer PR's. Tussendoor zo af en toe nog eens een wegwedstrijd, met wat goede wil pak je daar ook nog even een PR mee. Met al die baanwedstrijden verbeter je je snelheid, dus in het naseizoen loop je makkelijk nog een paar PR's in de wegwedstrijden, op de 10km, 10EM, en halve marathon. En zo staat de teller al gauw op een stuk of 15 PR's. Houdt er wel rekening mee dat je dit waarschijnlijk niet ieder jaar kunt doen.

De wedstrijd

Goed, geen PR gepland voor dit weekend dus. Maar soms loopt het wat anders dan gepland: mijn neefje had bedacht dat hij ook wel drie weken eerder geboren kon worden, in plaats van tijdens mijn vakantie. Dat vond ik heel geschikt van hem, dus ik ben meteen op bezoek gegaan, maar miste daardoor wel de JO halve marathon. En daardoor had ik vandaag geen excuus meer om geen PR te lopen, want de omstandigheden waren prima. Goed hè, mijn neefje is nog geen twee dagen oud en heeft al een PR op zijn geweten!

De omstandigheden waren dus prima: fijn weer, een snel parcours. Dus liep Peter Schaaff een PR (cake!), wilde Martin onder de 41 half lopen en liep pardoes bijna een minuut te snel, wilde Sjoukje niet buiten adem raken en liep toch weer in de buurt van haar PR, liep Johan een trainingsrondje, want nog herstellend van de A'dam marathon, maar wel een PR (cake!), bleef Hans Wils heel en liep toch geen strafpunten in het GGW klassement op, en zo waren er nog heel wat meer goede resultaten.

En wie een PR loopt, moet cake bakken. Vroeger moest je daarvoor een stukje schrijven, dat heb ik bij deze gedaan. Morgen ga ik op vakantie, dus die cake komt er niet meer van. Maar ik ben de beroerdste niet, en sinds dit jaar ervaringsdeskundige op het gebied van cake bakken, dus volgt hier het recept voor een fijne bitterkoekjescake. Deze is inmiddels door Spartanen meerdere malen getest en goed bevonden. PR lopers, die voor dinsdag de cake zullen verzorgen, opgelet!

Recept

  • Zet de over vast aan op 150°.
  • Snijd 200g bitterkoekjes in stukjes, en week ze in een scheut Amaretto.
  • Meng 400g biologische boter, zacht geworden op kamertemperatuur, 400g biologische suiker, en twee zakjes vanillesuiker, en klop dit op met de mixer gedurende een minuut of tien.
  • Doe dan één voor één acht graseieren door het mengsel, ieder ei moet steeds goed gemengd zijn voor je de volgende toevoegd. Een snufje zout kan ook geen kwaad.
  • Schep er vervolgens 400g biologische tarwebloem beetje bij beetje door, terwijl je de mixer zijn werk laat doen.
  • Uiteindelijk gaan de bitterkoekjes erdoor, even goed door het mengsel roeren, en verdelen over twee cakevormen.
  • In de oven, vijf kwartier wachten, en weer uit de over halen.
  • Minuut of tien laten staan, daarna kan je ze uit de cakevormen halen en ze verder laten afkoelen.

Dan hoop ik dat dit recept je mag inspireren tot het lopen van veel PR's!

Harry Oosterveen