AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2004 / Rondje IJsselmeer / Spartaans rondje IJsselmeer

Spartaans rondje IJsselmeer

Verslag van het Rondje IJsselmeer op 23 oktober 2004 in .

Spartaans rondje IJsselmeer

In het weekend van 23 en 24 oktober heeft een loopploeg van Atletiekvereniging Sparta uit Leidschendam – Voorburg in een totaaltijd van ruim 31 uur de estafetteloop van 360 km rond het IJsselmeer volbracht.

Bij de start op zaterdagmorgen om 9.00 uur in Purmerend regent het al. Op dat moment begint voor de twaalf lopers en vier begeleiders en de hond Tim het avontuur dat zal duren tot zondagmiddag half vijf. De doelstelling van het team is volgens Inge Wegereef de loop te voltooien op een gezonde en verantwoorde wijze.

Paula Dangerman is de eerste loper van Sparta die start. Zij is een van de vier dames uit het Sparta team. Tegelijk met Paula start nog een loper van een ander team dat geheel uit dames bestaat. Helaas zal dit team de eindstreep niet halen en halverwege het traject de strijd opgeven. Na tien minuten lopen wisselt Paula met haar maatje Sjoerd Matla. Zo zal het de gehele loop gaan. Elke tien minuten is er een andere loper op het parcours om de snelheid erin te houden. Na een uur lopen komt het volgende duo aan de beurt. In totaal zijn er zes duo’s die elkaar afwisselen.

Al vrij snel na de start gaat het parcours over de IJsselmeerdijk richting Amsterdam. De wind is dan aangewakkerd tot windkracht zes a zeven uit het zuiden en de regen komt met bakken uit de hemel. De tocht wordt dan echt Spartaans. De begeleidende fietsers hebben moeite om tegen de wind in te komen. Het lukt dan ook niet echt meer om de lopers uit de wind te houden.

In de middag zijn de lopers in Amsterdam. Hier zorgen vele vrijwilligers van het Rode Kruis ervoor dat de kruispunten veilig gepasseerd kunnen worden. Gelukkig wordt het weer beter en stopt de regen.
Tegen de avond wordt er door de lopers gegeten in Nunspeet. Enkele uren later passeren de Spartalopers het Mappa Mundohuis in Wezep. Mappa Mundo is de organisatie van het Rode Kruis in Nederland, die kinderen die ernstig ziek zijn en geen kans meer hebben te genezen, samen met hun ouders een weekje vakantie aanbiedt. Het Mappa Mundohuis is het goede doel waaraan de organisatie van de IJsselmeerloop verbonden is.

Nachtelijke Veluwe

Daarna begint de donkere tocht over een deel van de Veluwe. De lopers zijn dan
aangewezen op de verlichting van de fietsers. In de donkere bossen is het soms lastig om op het juiste spoor te blijven lopen en te fietsen. In de nacht wordt het zuiden van Friesland, Gaasterland, gepasseerd en tegen de ochtend als het weer licht wordt, komen de lopers aan bij de Afsluitdijk.

De Afsluitdijk is voor de meeste lopers het hoogtepunt van de IJsselmeerloop. Met regen en harde wind tegen proberen je tempo te houden, terwijl aan weerszijden van de dijk de golven tegen de dijk slaan is een bijzondere ervaring.
In de tweede helft van de middag wordt Purmerend weer bereikt. De lopers en de begeleiders zijn dan 31uur 31 minuten en 13 seconden non stop onderweg geweest. Van de tien ingeschreven ploegen eindigt Sparta als achtste.

Inge Wegereef, loper en organisator bij Sparta: “Het was een geweldige ervaring en ik wil de begeleiders en de perfecte organisatie van de IJsselmeerloop een groot compliment geven voor hun inzet”.