AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2022 / Competitie C/D Junioren Finale A / Verslag

CD-teams schitteren op finaledag competitie, Meisjes D tweede van Nederland

Wat waren de Meisjes D van Sparta zaterdagmiddag dicht bij het kampioenschap van Nederland! Op het afsluitende onderdeel werden ze nipt afgetroefd door PAC, maar gekroond worden tot het één na beste team van het land is ook buitengewoon goed. Onze drie andere CD-teams kwamen op de slotdag van de competitie eveneens sterk voor de dag. 

PAC, de grote rivaal van onze Meisjes D, moest het stellen zonder de geblesseerde Julia Crins. Normaal gesproken levert dit sprintkanon de Rotterdamse club zoveel extra punten op dat van een strijd om de eerste plaats geen sprake is. Deze keer was het anders. Op de baan van Rotterdam Atletiek ontspon zich een spannende A-finale waarin het ene moment PAC de leiding had en dan weer Sparta een neuslengte voorsprong genoot, met een licht voordeel voor onze geelzwarte ploeg bij het aanbreken van het slotnummer, de 60 meter. Helaas haalde PAC op de sprint 155 punten meer en vloog zo op de valreep over Sparta heen. Dat was even slikken want het goud lag binnen handbereik, maar algauw won de trots over de tweede plaats het van teleurstelling over het mislopen van de hoogste tree op het erepodium.

Tot de uitblinkers behoorde Eliza van Velthoven, die met een nieuw pr van 1,45 meter het hoogspringen op haar naam bracht. Ook Nyncke en Fycke Trinthamer verbeterden hun beste prestatie. Zij deden dat op de 1000 meter, geheel in tweeling-stijl met slechts 0,03 seconde verschil tussen hun tijden. Nynke was met 3.24,34 net iets sneller dan Fycke. Ook de estafettetrein (4x60) met Famke Wiersma, Amber Steijn, Lara Ruiz Fonhof en Milou Heurter draaide op volle toeren: slechts een fractie boven hun eigen clubrecord, dat als negende tijd ooit gelopen in Nederland zeer scherp staat. Andere top 3-noteringen waren er voor Amber op 60 (derde) en 60 horden (tweede) en voor Milou op kogel (tweede).

Ook onze Meisjes C hadden zich voor de A-finale geplaatst, door na de drie voorronden zich als elfde te hebben gekwalificeerd. In de eindstrijd slaagden ze er zaterdag in om tiende te worden: een fraaie klassering, zeker als in aanmerking wordt genomen dat een van de sterkste troeven, Johanna Burchett, halverwege de strijd moest staken vanwege rugklachten. Nubia Belfor leverde met de vierde plaats op de 80 meter horden de beste individuele prestatie. De gehele dag zweefden de Sparta-meisjes in de tussenstand rond positie nummer tien en dat werd ook de slotklassering.

De Jongens C en D kwalificeerden zich voor de zomervakantie voor de B-finale, oftewel de strijd tussen de nummers 13 en 24 van Nederland. Plaats van handeling was de baan van Feniks in Amsterdam-Zuidoost. De Jongens C werden vijfde, omgerekend dus nummer zeventien. Dat Dominique Tongambou Bouene weer terug was na lang blessureleed, deed de ploeg goed. Dominique, de alleskunner, hielp zijn team aan veel punten op 100 meter horden (derde), discus (tweede) en kogel (derde). Ook Benjamin Killeen sprokkelde met zijn winst op de 100 meter (11,85 met veel rugwind) een enorme lading punten binnen. De estafette met behalve Benjamin ook Justin van der Veen, Brend Goosen en Kian Verbaan liep ook goed, getuige de vierde plaats.

Veel rugwind was er ook bij de race van Rik Faber op de 80 meter voor Jongens D, met een kracht van maar liefst 5.1 meter per seconde. Voor de wedstrijd maakte dat niets uit, maar zijn 10.20 haalt de recordboeken niet omdat slechts +2.0 m/s is toegestaan. Rik maakte geen deel uit van het estafette-kwartet, maar dat belette Treasure Godwin, Diego Westendorp, Myron Theijn en Thomas Honig niet om de snelste tijd te klokken: 44,72, een tijd die een waarde van 571 punten vertegenwoordigde. Milan Tuin excelleerde bij het speerwerpen, waarbij hij het 400 gram wegende gevaarte naar 31,08 meter gooide, ruim vier meter verder dan het pr waarmee hij de dag begon. Ook op kogel vestigde Milan een pr, evenals Diego. Hidde Commandeur bedwong bij het hoogspringen 1,30 meter, drie centimeter meer dan zijn beste sprong tot vandaag. Treasure Godwin werd derde bij de verspringen. Omdat dat onderdeel tegen de stevige wind in werd afgewerkt, moest Treasure met een voor zijn doen niet spectaculaire 4,22 meter genoegen nemen. Toen alle uitslagen waren verwerkt, konden de Jongens opgetogen de derde plaats van de B-finale vieren: een fraai resultaat!

Dank aan alle atleten, trainers, ouders en andere supporters die van de CD-competitie 2022 een schitterende belevenis hebben gemaakt!