AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2022 / Nationale D-Spelen / Verslag

Rijke oogst op D-Spelen: acht medailles

De jaarlijkse D-Spelen in Amsterdam hebben Sparta acht medailles opgeleverd: zes keer goud, één keer zilver en één keer brons. Rik Faber en Famke Wiersma pakten elk twee keer goud.

Twintig atleten bracht Sparta afgelopen zondag op de baan van het Olympisch Stadion. Alleen AV 1923 en PAC stuurden een grotere delegatie naar de hoofdstad. Het toont aan hoezeer de juniorenatletiek bij onze club in de lift zit. En niet alleen in kwantiteit. Ook in kwaliteit konden vele Spartanen zich met de besten van hun jaargang meten op dit officieuze kampioenschap van Nederland.

Famke Wiersma (MJD1) koos ervoor om te starten op 150 meter en verspringen. Dat pakte goed uit, want op de lange sprint was ze zowel in de voorronde als in de finale superieur. Het verspringen was spannender. Uiteraard had ze weinig moeite om de laatste acht te halen, maar in de finale bleek Noa Boutkan van Olympus '70 een taaie tegenstander. Famke vloog in haar allerlaatste jump vijf centimeter voorbij Noa naar 4,67 meter en kon met twee keer goud zeer tevreden zijn.

Dat gold ook voor Rik Faber, die op de sprint zijn gelijke bij de eerstejaars jongens niet kent. Dat had hij al bewezen op de D-Spelen indoor en dat bewees hij opnieuw in de buitenlucht. Rik liep op de Olympische baan vijf races en won ze allemaal overtuigend. Zijn marge op nummer twee bedroeg op de 80 meter 0,7 seconden en op de 150 meter zelfs meer dan een seconde. Een straatlengte, zoals dat heet.

Net als Rik en Famke is ook Amber Steijn (MJD2) is een uitmuntende sprinter. Heel slim had ze bij de inschrijving ervoor gekozen om het onverslaanbare sprintkanon Julia Crins van PAC te ontlopen. Op de 60 meter horden ging Amber nog niet tot het uiterste, maar in de medaillerace wel en toen kwam ze als eerste over de streep in 9,67 seconden. Op de 150 meter was ze eveneens een van de favorieten, op basis van de opgegeven tijden. Het werd uiteindelijk zilver in 20,14 seconden, een verbetering van 0,01 van haar eigen clubrecord.

Danira Reis (MJD1) begon aan het toernooi als medaillekandidaat op speer en discus. Bij het speerwerpen bleek ze verreweg de beste. In de finale was 29,00 meter goed voor de titel. In de voorrronde had ze het 400 gram zware projectiel al geworpen naar 30,32 meter, dat is een niveau waar ander meisjes van de jaargang 2010 alleen maar van kunnen dromen. Discus kwam voor Danira helaas minder uit de verf. Ze haalde de finale wel, maar kwam daarin niet voorbij de 20 meter, terwijl ze de discus eerder dit seizoen al naar 26,50 meter had geworpen. Dat geeft al aan dat ze een uitstekende werpster is.

Treasure Godwin (JJD1) sleepte de enige bronzen medaille in de wacht. Hij deed dat bij het verspringen. Als vierde naar de finale en daarin twee centimeter te weinig voor het zilver: toch een mooie derde plaats. Weinig scheelde het of hij was naast Rik Faber de tweede Spartaan op het podium van de 80 meter. Met 11,39 kwam hij 0,02 seconden tekort voor zijn tweede bronzen medaille.

Net naast het eremetaal grepen Milou Heurter (MJD2, vierde op 150 meter en vijfde op 60 meter horden) en Fycke Trinthamer (MJD2, vierde op 1000 meter steeple). Fycke, die afgelopen donderdag op de eigen baan in het Zuiderpark al haar vorm toonde door op de 600 meter onder de 1.50 te duiken, liep zes volle seconden van haar pr af.