AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2019 / NK Atletiek junioren / Verslag

NK junioren: vier medailles en een clubrecord

De afvaardiging van Sparta naar het NK AB-junioren afgelopen weekend in Alphen aan den Rijn was klein, maar er werden toch vier medailles en een clubrecord meegenomen naar Den Haag, Een mooie score! Brett Duff en Netanel Dorothea zorgden voor de podiumplaatsen.

Sparta had alleen atleten in de categorie Jongens Junioren A. Op vrijdagavond viel Netanel Dorothea als eerste in de prijzen door derde te worden in de finale van de 100 meter. Zijn tijd (10.94) betekende een persoonlijk record en één honderdste te weinig voor de tweede plaats . De verschillen waren uiterst gering, want met 10.95 werd Brett Duff vierde.

Netanel kwam op zaterdag gemakkelijk door de voorronden van de 400 meter. In de finale op zondag finishte hij na 49,05 seconden knap als tweede.

De finale van de 200 meter gaf nieuwe medaillekansen voor Brett en Netanel, die echter door vermoeidheid na de 100 en 400 meter verstek moest laten gaan. Brett sprintte met een wind van 1.7 m/s in de rug naar 21,66: goed voor een bronzen medaille en een clubrecord. Dat was in handen van Virgil Spier met 21.77, op 6 augustus 2000 gelopen in het Belgische Vilvoorde. Brett had overigens al in de halve finale het record van Virgil overgenomen, toen hij na 21.75 de finishstreep passeerde. De schitterende 200 meter-finale van Brett betekende het eerste clubrecord bij de Jongens A sinds 2005 (Khalid Choukoud op de 5000 meter).

Als de accommodatie in Alphen aan den Rijn niet zes, maar acht sprintbanen had gehad, dan zou ook Kevin Deur de finale van de 200 meter hebben gehaald. Nu sneuvelde hij – net als bij de 100 meter – in de halve finale. Zijn tijd van 22,32 seconden betekende een fraai persoonlijk record.

Brett Duff had naast zijn inspanningen op de sprint ook nog energie voor het hinkstapspringen. Zijn beste sprong was 14,37 meter: goed voor de tweede plaats. Hij was pas de tweede A-junior van Sparta die over de grens van 14,00 meter sprong. Joep Elenbaas deed dat in 1979 als eerste. Hij is met 14,49 nog altijd houder van het clubrecord.

Bij de werpnummers werd Sparta vertegenwoordigd door Thijs Meershoek. Hij haalde de finale bij het kogelstoten, dat hij met 13,05 meter als achtste afsloot. Bij discus moest Thijs genoegen nemen met de twaalfde plaats. Zijn beste worp was 37,49 meter.