AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2019 / Omloop Ter Heijde / Verslag

Verslag van de Omloop Ter Heijde

Het was een mooie lenteavond met zon en het was met 12 graden een ideale temperatuur. Marlon en ik vertrokken met de fiets richting Ter Heijde om deel te nemen aan de omloop. Dit is altijd één van mijn favoriete lopen geweest van het Westlandse circuit en juist vanwege het strandgedeelte wat erin zit.

Ralph en Ton waren al aan het inlopen op het fietspad toen we in het kleine dorpje tegen Monster aan arriveerden. We dachten dat Ralph de 5 km ging lopen maar hij was net iets te laat waardoor hij uiteindelijk ook voor de 10 km ging. Er speelde een brassband en er was een kleine kermis vlakbij het plein. Ter nagedachtenis aan de tijdens de zeeslag in 1653 tussen Engeland en Holland was hier luitenant-admiraal MaartenTromp gesneuveld en als monument staan er daarom twee kanonnen. De vijf kilometer lopers stroomden bij de hiernaast gelegen straat binnen.

We haalden ons startnummer en bereidden ons ook voor met de warming up. De vele bekende lopers stonden niet veel later te trappelen bij de start die iets verlaat vertrekken zou en ik stond niet helemaal vooraan maar nog achter Ton terwijl wij in beweging kwamen. Eerst liepen we door de smalle straatjes van het dorp met slechts 650 inwoners en we begonnen aan de  tocht door de duinen over het fietspad. Ton was ik al gepasseerd en Ralph vergezeld door Voorburgse clubgenoot Arnold ging ik ook voorbij. Veteraan en alleswinnaar in haar categorie Carla Ophorst liep in een groepje maar het tempo was mij te langzaam dus snelde ik door. Het voelde heerlijk aan alsof ik op wolkjes liep en ondanks de drukke werkweek ging ik als een trein. Aan het einde van het duinpad moesten we over een aantal heuvels richting strand terwijl de zon al langzaam begon te zakken. Eenmaal bij het strand aangekomen waren er twee richtingen waar lopers heengingen en ik verkoos voor de route over de duinpan in plaats van de meer mulle zandroute linksaf. Doordat ik eerder bij de vloedlijn kwam had ik in verhouding meer hard zand. Ik haalde de tweede sterke Westlandse dame Marlies in en niet ver voor haar liep ook de eerste van oorsprong Keniaanse dame Rose gestaag door. Ik besloot om haar op gepaste afstand te volgen. Het was bij de vloedlijn oppassen voor natte voeten omdat er continue golven over sijpelden en groenkleurige schuimkragen lagen mooi verspreid terwijl het tempo er goed in zat. Eenmaal weer omhoog over de duinheuvel sloot ik bij de dame aan en nu begon de tweede ronde terwijl de speaker onze namen over de boxen schalde. We wisselden elkaar kop over kop af maar Rose profiteerde qua uit de wind lopen meer van mijn lengte gezien haar kleine gestalte. Toch hielden we beide het tempo mooi en goed. In de verte zag ik dat we andere lopers naderden en ik herkende ook loper Ali Valkali van de Delfste koplopers aan zijn tred. De heuvel richting strand kwam weer opdoemen en ik zette een versnelling in die voor de dame iets te machtig was. Ik haalde bij de vloedlijn zelfs nog een( wat later bleek bij de uitslagen) leeftijdgenoot in en Ali was meer in zicht gekomen en voor hem liep de Rotterdamse naamgenoot Ali Shugul die normaal gesproken veel sneller dan ik finisht. Terwijl de ene Ali de andere passeerde toen we de heuvel bij Ter Heijde overgingen kwam ook ik bij hem in de buurt. Een flinke sprint met de armen goed in de kadans mee bewegend zoals trainer Mulay het geleerd heeft volgde en op vijf secondes afstand van Ali vloog ik over de finish. Later bleek uit de uitslagen dat ik met de nettotijd sneller was dan hem.

Na het nuttigen van wat stuks fruit en water kwam ook Ralph binnen en hij was Arnold knap voorgebleven. Marlon finishte ook mooi met zijn blote voeten en toen liepen wij terug in tegengestelde richting van de lopers om onze Ton op te vangen en aan te moedigen. "Kom op Ton nog even flink sprinten!" riep ik hem toe en het zag er mooi uit. De zon kleurde schitterend oranjerood over de heuvels en Ton heen en Marlon maakte wat foto's. Later die avond bleek dat ik een derde plaats bemachtigd had in mijn klasse net als vorig jaar overigens maar nu met meer overtuiging en een negative split ( tweede ronde sneller dan de eerste). Ik ben zeer tevreden en ook trots op de andere teamgenoten natuurlijk. Bedankt Mulay voor alle trainingen en voorbereiding.

Groetjes Master Mattijs.