AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2018 / NK Estafette / Verslag

Elf medailles op NK Estafette

Het jaarlijkse NK Estafette in Amstelveen heeft Sparta elf medailles op geleverd: zes zilveren, vijf bronzen, en een clubrecord. Helaas lukte het afgelopen weekend geen van de teams om een nationale titel mee naar huis te nemen.

Op de eerste dag begon Sparta goed aan het tweedaagse estafette-feest met een zilveren medaille voor de 10x40 meter voor Pupillen Mini, C en B. Het verschil met Leiden Atletiek bedroeg na tien sprintjes welgeteld 0,1 seconde in Haags nadeel. Ook bij de 10x60 meter voor A-pupillen waren de lopers uit Leiden Sparta te snel af. Maar twee zilveren medailles in de tas, nog voordat het NK officieel was geopend: het was een mooie score.

De jongens-mini stonden niet veel later ook op het podium met een bronzen plak om hun nek. Ze werden derde op de 4x40 meter. Op die afstand pakten de Meisjes Pupillen B het zilver, nadat ze vorig jaar in bijna dezelfde bezetting nationaal kampioen waren geworden. Dit jaar was PAC iets te sterk.

De Meisjes Pupillen C en het eerste team van de speciale estafette (2x40 meter en dan 2x60 meter) grepen net mis: zij werden vierde in hun categorie. Een prachtige prestatie, maar een medaille leverde het niet op.

Sparta besloot de eerste dag met brons op de 4x100 voor Senioren in 42,87 seconden. Goed gedaan, maar de mannen beseften na afloop dat de wissels niet optimaal waren geweest.

Sparta heeft dit jaar een prima generatie D-junioren, zowel bij de jongens als bij de meisjes. Die laatsten pakten brons op de Zweedse estafette en, nog verrassender, ook op de 4x60 meter. Het waren twee smetteloze races met het maximale resultaat. De jongens toonden hun snelheid door op de Zweedse estafette tweede te worden, op minder dan een halve seconden achter Ilion. Op de 4x80 was het verschil met winnaar Prins Hendrik zelfs nog kleiner, helaas in Haags nadeel. Het was een strijd die pas op de finishlijn werd beslecht. Geen goud voor Sparta, maar Bryan Duff, Thijs Huigen, Layi Oniwinde en Angelo de Nooijer liepen voor het eerst onder de magische grens van 40 seconden: 39,98. Dat betekende een verbetering van het clubrecord, dat stond sinds 2013, met 0,38 seconden. Het was pas het tweede clubrecord dat dit seizoen sneuvelde bij de junioren/senioren.

Bij de 4x200 meter dachten de Sparta-mannen korte tijd zilver in hun zak te hebben, maar omdat de diskwalificatie van Phanos werd teruggedraaid, werd het toch de derde plaats. Het slotstuk van het NK Estafette was de 10x100 meter. Het werd een sprintspektakel waaraan welgeteld 300 lopers deelnamen. De Spartanen eindigden in het veld van dertig teams als heel knap als tweede.

Gerelateerde content