AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2018 / Competitie Finale CD-junioren / Verslag

Meisje D vierde, Jongens D achtste van Nederland

De Competitie Finale voor CD-junioren, die afgelopen zaterdag in Gorinchem werd gehouden, was enerverend. Toen alle resultaten uiteindelijk op juiste wijze waren opgeteld, waren de Meisjes D van Sparta vierde geworden en de Jongens D achtste.

Voor het eerst in de historie hadden zowel de Meisjes D als de Jongens D zich geplaatst voor de landelijke competitiefinale, waarin in elke categorie twaalf teams mochten uitvechten wie zich Nederlands kampioen mocht noemen.

De Meisjes hadden zich halverwege de wedstrijddag een mooie uitgangspositie verschaft. Door persoonlijke records van Nikki Docter (hoogspringen), Charity Saddal (60 meter horden) en Esther van Grol (kogelstoten) stonden ze in de tussenstand nu eens vierde, dan weer vijfde, en hadden ze voortdurend uitzicht op de het erepodium. Toen het laatste uur van de wedstrijd inging, maakte de organisatie het onmogelijk om de tussenstand te kunnen volgen. Daarom was het onduidelijk welke invloed de wagonlading punten die Franziska Burchett (0,01 seconde boven haar eigen clubrecord) en Charity Saddal op de sprint binnensleepten, hadden op het klassement. Benieuwd naar hun eindklassering nestelde het gehele team pal voor het erepodium. Toen de microfoniste bij plaats vier nog steeds geen ‘Sparta’ had geroepen, veerden alle geel-zwarten op. Een medaille voor de Meisjes D, de derde plaats! Ongeveer een minuut stonden ze juichend op het podium, de beker al in de handen. toen de organisatie moest bekennen dat er een fout was gemaakt: Sparta was bij nader inzien vierde, niet derde. De teleurstelling was groot, maar maakte geleidelijk aan plaats voor trots. Vierde van Nederland: nog nooit was een Meisjes D-team van Sparta er in geslaagd om hoger te eindigen.

Bij de jongens sneuvelde de hoop op een medaille aan het begin van de middag op de een na laatste hindernis van de 80 meter horden. Bryan Duff, bezig aan een zeer sterke race, had geen controle meer over zijn lichaam en kwam hard op de baan terecht. Schaafwonden waren het gevolg. Bryan bleef daarna bij kogelstoten ruim onder zijn pr en moest bij het hoogspringen verstek laten omdat hij te veel last had van zijn verwondingen. Het kostte de ploeg uiteindelijk zo’n 500 punten en leverde in het sterke deelnemersveld niet meer dan een bijrol op, ondanks mooie pr’s van Angelo de Nooijer (ver), Mink Dagevos (kogelstoten) en Beni Bankazi Mbuangi (discus). De sterke 80 meter van Angelo (zesde op de aller tijdenlijst van Sparta) en Thijs Huigen gaf het team uiteindelijk een duw naar een verdienstelijk achtste plaats, zeker als we bedenken dat zeven van de tien jongens nog eerstejaars D-junior zijn.