AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2018 / D-spelen / Verslag

Schitterende oogst op D-Spelen

Drie keer goud, drie keer zilver en twee keer brons: dat was afgelopen zondag de prachtige oogst voor Sparta op de D-Spelen, het officieuze NK voor D-junioren.

In het Olympisch Stadion streden  in totaal 655 atleten uit het hele land om de prijzen. Sparta vaardigde negentien atleten af en die groep zorgde voor een medailleregen die de club nog niet vaak in die mate heeft beleefd.

Onder zonnige omstandigheden en met een wind die nu eens tegen zat en dan weer in de rug blies, vielen de grootste successen op de loopnummers te noteren. Bryan Duff won zowel de 80 meter horden als de 80 meter op overtuigende wijze. Zijn hordentijd (12,46 seconden) was zelfs de vijfde Sparta-tijd aller tijden op dit onderdeel. Bryan, die nog D1 is, bracht zijn aantal titels dit kalenderjaar op zes: vier tijdens de indoor-versie van de D-Spelen in januari en twee outdoor.

Angelo de Nooijer zorgde voor het derde goud door de 150 meter te winnen in de beste tijd die de afgelopen tien jaar door een D-junior van Sparta werd gelopen (19,24 seconden). Angelo moest daarvoor diep gaan en hield op de streep de nummer twee slechts 0,09 seconden achter zich. Zijn eerste race van de dag, waarmee hij zich voor de finale plaatste, was ook al indrukwekkend geweest. Helaas haalt zijn supertijd van 19,10 seconden niet de recordboeken vanwege te veel  rugwind.

Zilver was in het zonnige Amsterdam een meisjes-kwestie. De grootste verrassing van de dag kwam op naam van Mounia Ahraoui. In een veld van achttien deelnemers bij het discuswerpen voor Meisjes D1, begonnen er vijftien met een beter pr aan de wedstrijd dan Mounia. Maar in haar derde poging landde de schijf na 18,20 meter in het gras en daarmee plaatste ze zich als vierde voor de finale, waarin ze nogmaals drie keer mocht werpen. Tot haar eigen verbazing haalde ze in haar laatste explosie zo hard uit dat ze een kwartier later met de zilveren medaille om haar nek op het erepodium stond: 19,15 meter en het pr ruim vijf meter scherper gesteld.

Dat Franziska Burchett op de 60 meter en de 60 horden tot de top van Nederland behoort, was al bekend, maar de vraag was of ze haar talent zou kunnen omzetten in haar eerste kampioenschapsmedaille. In de hordenfinale kwam ze nog tekort: zesde, na een moeizame race. In de sprintfinale ging het voorspoediger. Ze heeft doorgaans niet de sterkste start van het veld, maar op de laatste dertig meter zijn er weinigen die meer snelheid ontwikkelen dan Franziska. Een sterke finish bezorgde haar een mooie tweede plaats, in een pr van 8,16 seconden. Daarmee verbeterde ze haar eigen clubrecord, dat sinds 19 mei al met 8,20 seconden al op haar naam stond.

Het verspringen bij de Meisjes D1 had niet spannender kunnen zijn dan de strijd die de toeschouwers aan de zijde van de Marathon-tribune kregen voorgeschoteld. Voor Charissa Boeters pakte het schitterend uit. Het was een spel van centimeters die tot het einde spannend bleef. Uiteindelijk was het verschil tussen nummer twee en zeven niet meer dan zes (!) centimeter. En die nummer twee was Charissa die aan haar eerste sprong van 4,41 meter voldoende had om de teleurstelling van een struikelpartij op de 60 meter horden te verdrijven.

Layi Oniwinde maakte indruk door twee maal met brons terug te keren naar Den Haag. Zonder veel trainingsarbeid in de zomer, beschikte hij over voldoende kwaliteit om zowel op de 80 meter sprint als bij het verspringen op erepodium te komen.  Merkwaardig genoeg gingen vijf van zijn zes sprongen fout, maar die ene was goed voor 4,62 meter en een bronzen medaille.

Andere vermeldenswaardige prestaties waren een finaleplaats op de 80 horden voor Timo Eilers, de vijfde plaats bij het speerwerpen voor Angelo de Nooijer, eveneens de vijfde positie voor Yassira Ahraoui bij het discuswerpen en ook Thijs Huigen werd vijfde in zijn finale op de 150 meter. Al met al een mooie vangst voor de geelzwarte ploeg die aanstaande zaterdag in Gorinchem zowel bij de meisjes als bij de jongens met een team in de competitiefinale is vertegenwoordigd.

Dank aan alle trainers, ouders en andere supporters die als altijd zorgden voor ondersteuning en begeleiding van de atleten.

Gerelateerde content