AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2017 / Nationale CD Meerkampen / Verslag

Justin Van Dooren kampioen op NK Meerkamp

Verslag

Op het NK Meerkamp in Zoetermeer hebben de twee deelnemende Sparta-atleten prachtige resultaten behaald. Justin Van Dooren is Nederlands kampioen geworden bij de Jongens Junioren D, onder meer door een clubrecord te verbeteren dat al 33 jaar stand had gehouden. Gaby Emmanuel werd derde bij de Jongens Junioren C.

Justin begon aan het toernooi in de wetenschap dat hij op papier bij de beste vijf van het deelnemersveld (36 atleten) behoorde. Op de eerste dag verbeterde hij zijn pr op verspringen en benaderde hij zijn beste worp op speer tot op een meter. Het resultaat was een mooie vierde plaats aan het einde van de zaterdag. Stijn Hendriks, de grote favoriet voor de titel, had toen al flinke averij opgelopen door bij het verspringen drie keer in de fout te gaan en dat gooide de race om het kampioenschap open.

De tweede dag verliep voor Justin nog beter dan de eerste: een pr op 80 horden en kogel en een evenaring van zijn beste sprong op hoog, zorgden voor een gunstige uitgangspositie (derde plaats) aan het begin van de afsluitende 1.000 meter. Met een sterke kilometer moest het zilver nog haalbaar zijn. Justin vertrok pittig en constateerde dat na 300 meter het gat met Tim Pelkmans van AV Sprint genoeg was om hem in het klassement te passeren. Verrassend genoeg bleek hij aan de streep liefst 24 seconden sneller te zijn dan de nummer één in de tussenstand, Justin Labrijn van Almere '81. Die marge bleek meer dan genoeg voor de eerste plaats. De Spartaanse Justin behaalde uiteindelijk 71 punten meer dan de Almeerse Justin. Hoe hard hij op de 1.000 meter had doorgetrokken, bleek uit het feit dat hij een clubrecord voor Jongens D had verbroken. Zijn 2.56,96 zette een streep door het record dat sinds 1984 met 2.57,80 op naam stond van Patrick van 't Hoff.

Gaby2

Eveneens indrukwekkend was de meerkamp die Gaby Emmanuel afleverde. In een veld van 38 Jongens C liet Gaby zien wat pieken op het juiste moment is: op zes van de acht onderdelen verbeterde hij zijn beste prestatie. Het leverde hem een uitstekende derde plaats op tussen de beste C-junioren van Nederland. Die bronzen medaille krijgt nog extra glans door de wetenschap dat hij eerstejaars C is en volgend jaar in de herkansing kan om het nog beter te doen.

Terwijl de Sparta-meerkampers hun successen behaalden, snelden de Jongens Junioren B in Amstelveen op het NK Estafette naar de titel op de 4x200 meter. Martijn Geerts, Thijs van Daal, Sebastiaan Verhoeven en Brett Duff waren verantwoordelijk voor deze afsluiting van een atletiekweekend waarin Sparta in totaal elf medailles behaalde op het NK Estafette en het NK Meerkamp: vijf keer goud, één keer zilver en vijf keer brons. Een schitterend resultaat!