AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2016 / Zandmotorrun / Verslag

Verslag van de Zandmotorrun

Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen.
Maar wat voor moois ligt er vóór die duinen?

Een schrale wind en een waterig zonnetje schijnt als we over het duin richting strandtent Suiderduin bij Kijkduin lopen. Brrrrr, het is koud en 3 april zou volgens de voorspellingen de eerste echte Rokjesdag worden met 18 graden.

We zijn niet naar deze strandtent gekomen om te loungen maar om mee te doen aan de eerste ZandmotorRun. Een wedstrijd over alleen maar zand. Dick, Wilma, Henriëtte, Arnoud en ik zijn benieuwd naar deze funrun!

In 2011 is ter versteviging van de Nederlandse kust een landtong in zee gecreëerd. Het opgespoten zand heeft een schiereiland en een lagune gevormd. Op dit nieuwe stukje land zijn al zeehonden gespot en ook de kitesurfers hebben de plek ontdekt.

Wat een leuk idee van o.a. de Provincie Zuid Holland om over dit jongste stukje Nederland een hardloopwedstrijd te organiseren. Na de warming up klinkt de toeter om 11 uur en starten de deelnemers voor de 5 en 10 kilometer. Het is direct ploeteren door het mulle zand. Na 1 kilometer buigt de route voor de 10 kilometer naar rechts de landtong op. Hier is een strookje van 50 centimeter langs het water waar het zand wat harder is. Een kleurrijk lint van lopers waaiert langs de kust. Een drone vliegt over om dit vast te leggen. Ik kijk nu al uit naar die beelden.

Het is een funrun en is het dan ook automatisch leuk? Het is zwaar maar fantastisch! Stukken zand volledig bedekt met schelpen die knerpen onder mijn schoenen. Een eindeloze zee en allerlei kleuren zand. “Zou het daar links minder mul zijn? Nee, tocht niet. Daar verderop links misschien? Ja, ietsje beter.” Na 7 kilometer is er een draaipunt en drink ik wat water. Ik wandel even door het mulle zand. “Blijft dat zo tot aan de finish?” Gelukkig komt er weer een mooi hard stuk en hier en daar groeit wat helmgras. “We kunnen weer sprinten” roep ik tegen mijn buurman. “Nâh, ik geniet effe van ut uìtzich” hijgt hij in plat Haags.

Langzaam komt de finish dichterbij. Daar zie ik mijn hardloopvrienden Dick, Henriëtte, Wilma en liefje Arnoud weer. Pffffff, het was een flinke aanslag op mijn bovenbenen, kuiten op mijn hele lichaam. In de strandtent Suiderduin leveren we onze consumptiebon in. Bij de start hadden we al als aandenken een………..zandloper gekregen.

Op je startnummer worden diverse prijzen verloot zoals een bidon, hardloopshirt maar ook een overnachting in een strandhuisje voor 6 personen bij Kijkduin. Doe mij die laatste dan maar. Helaas vielen de Spartanen niet in de prijzen, wel 4 deelnemers uit Harderwijk! Maar meedoen aan deze loop was sowieso al een kadootje. Volgend jaar weer.