AV Sparta / Wedstrijden / Uitslagen en foto's / 2022 / ASICS NK U20 – U18 / Verslag

Recordaantal Spartanen op NK junioren, brons voor Angelo de Nooijer

Achttien U18-atleten van Sparta stonden het afgelopen weekend op de startlijsten van het NK junioren, dat op de baan van AAC in Amsterdam-West werd gehouden. Niet eerder deden zoveel Spartanen aan dit evenement mee. Angelo de Nooijer behaalde brons bij het verspringen en werd vijfde op de 200 meter. Zoë van Dam, vijfde op de 2000 meter steeple, en Bryan Duff, zesde op de 100 meter, deden het eveneens prima.

Op de eerste dag (vrijdag) stond de 100 meter op het programma. Faith Abu, Angelo de Nooijer en Bryan Duff haalden bij de Mannen U18 de halve finale. Alleen Bryan slaagde erin om de finale te bereiken, waarin hij als zesde eindigde. Angelo liep tegen een pijnlijke diskwalificatie aan, doordat hij bij de start min of meer uit zijn blokken rolde. Hij had zich voorgenomen om zich in de eindstrijd te mengen in het gevecht om de medailles, maar door zijn ongelukkige actie bij de start kwam het daar helaas niet van. Ongelukkigerwijs kwam hij door de 100 meter niet toe aan de finale van het verspringen. Deze onderdelen overlapten elkaar en dat zou nog niet zo’n probleem zijn geweest, als niet de wedstrijdleiding van Angelo had geëist dat hij zich voor de sprint in de callroom moest melden. En terwijl hij zich daar zat te verbijten en wachtte op zijn 100 meter, zakte hij in het klassement bij het verspringen naar plaats drie. Zonder dat hem ook maar één van de drie finalesprongen was gegund, won hij de bronzen medaille dankzij zijn 6,52 meter in de derde poging.

Op zondag werd Angelo op de 200 meter vijfde. Op de valreep had hij zich met 22,99 seconden geplaatst voor de finale. Daarin bleek het niveau bijzonder hoog. Met een tijd van 23,06 seconden had Angelo als eerstejaars U18 zicht op een medaille, maar mocht hij uiteindelijk het erepodium niet beklimmen.

Op de 100 meter voor de Vrouwen U18 vlogen vier van de vijf Spartanen er uit in de eerste ronde. Die ene die de halve finale haalde, was Nubia Belfor. Deze veertienjarige C-juniore klokte 13,09 seconden als beste tijd. Niet genoeg voor een plaats in de eindstrijd. Dat gold evenzeer voor haar zus Djaya op de 400 meter horden. Ze was er echter dichtbij en ging daarbij zo diep, dat hulpverleners moesten toesnellen om de door uitputting zwalkende atlete weer op de been te krijgen. Jasmijn Bakker knabbelde op dit zware onderdeel 0,3 seconden van haar pr af. Diezelfde marge schaafde Roshwita Holstein van haar beste tijd af op de 400 meter af. Het was genoeg om met een kleine q als een van de tijdsnelsten door te dringen tot de halve finale, waarin vervolgens de tank leeg bleek.

Ook op de hordensprint liet Djaya Belfor zien scherp over de obstakels te kunnen scheren. Ze jakkerde naar 15,12 seconden in de voorronde, gevolgd door een 15,04 in de halve eindstrijd.

Yassira Ahraoui behaalde een mooie tiende plaats bij het discuswerpen en scherpte bovendien haar pr aan met zestien centimeter. Op de lange afstand maakten de nieuwkomers Zoë van Dam op de 3000 meter en de C-juniore Carrée Wagter op de 1500 meter van dit NK gebruik om harder te lopen dan ooit. Zoë hakte acht seconden van haar beste tijd af en Carrée bijna vier tellen.

Op zondag was Zoë geheel hersteld van de 3000 meter in de benauwde hitte. Dat bleek uit haar spectaculaire race die haar als vijfde over de finish bracht met een tijd die onder de acht minuten lag: 7.58,86. Een kwartiertje mocht de de illusie hebben dat ze vierde was geworden, maar omdat een DQ van een andere loopster werd teruggedraaid, werd het in de uitslag plaats vijf voor Zoë.

Pr’s waren er dit weekend ook voor Charity Saddal, Dané Goosen en haar broer Brend op de sprint, alsook voor Casper Taal op de 400 meter.