AV Sparta / Wedstrijden / Sparta evenementen / Yoga4running Workshop door Mathilde Saadhoff

Yoga4running Workshop door Mathilde Saadhoff

Op zondagmorgen 7 juni zal er een workshop plaatsvinden van  Mathilde Saadhoff.

IMG_2659

Start 10.00 uur, locatie Westvliet voor alle Spartanen en atleten van buiten de vereniging.
Veel mensen (met name mannen) hebben een verkeerd beeld van yoga en denken dat het een vrouwending is of alleen voor zweverige types. Volledig onterecht want yoga is een perfecte work-out om je spieren te versterken, flexibeler te maken en om te ontspannen. Je ziet tegenwoordig ook steeds meer yoga vormen met een meer sportieve inslag.   Dit soort vormen hebben inmiddels ook menig “echte” man over de streep getrokken. Mannen zijn in de lessen van bijvoorbeeld Power Yoga en Bikram Yoga dan ook goed vertegenwoordigd. Ook veel nationale en internationale atleten zien steeds vaker de voordelen van Yoga. Niet alleen op het gebied van het versterken en rekken van de spieren maar ook door de focus op de ademhaling. Juist de ademhaling is goed voor de concentratie en voor het controleren van je spieren en gewrichten waardoor de oefeningen optimaal worden uitgevoerd. Door ademen word je ook meer bewust van jezelf.

Je ziet de laatste tijd de een na de andere yogaschool zich aandienen. AV Sparta wil natuurlijk niet achterblijven en biedt haar geïnteresseerde leden de mogelijkheid om kennis te maken met een Yoga-vorm welke geheel gericht is op het hardlopen.

In een workshop van 1,5 uur maak je kennis met diverse actieve yogahoudingen, bewustwording van je lichaam en eventuele onbalans hierin en met een verdieping van je ademhaling.

Hardlopen belast, net als veel andere sporten, de spieren op een eenzijdige manier met veel herhalingen. Dit zorgt voor een onbalans in de spieren wat kan leiden tot blessures. Yoga leert je heel bewust  en rustig te luisteren naar je lichaam waarbij je de onbalans en kleine ongemakken eerder herkent en blessures kunt voorkomen.

Door de yogaoefeningen, creëer je kracht en souplesse in je spieren en gewrichten. Hierdoor houd je je lijf gezond, lenig en krachtig. De oefeningen zijn gericht op zowel een effectieve warming up en cooling down, als het versterken van de “core” (spiercorset van borst, buik en rugspieren). Dit alles helpt je om blessurevrij en met plezier te blijven hardlopen.
De Voordelen van yoga voor hardlopers nog even op een rijtje:

Verbetert je looptechniek


Diverse oefeningen dragen bij aan het verlengen van je spieren. Soepele en lange spieren zorgen voor een verbetering in looptechniek waardoor je makkelijker en sneller loopt. Daarnaast besteed je bij een yoga les veel aandacht aan een goede houding.

Vergroot je uithoudingsvermogen


Bij yoga staat de ademhaling centraal. Tijdens het uitvoeren van de oefening concentreer je op een diepe ademhaling. Door langzaam diep in en uit te ademen train je als het ware de longen. Hiermee vergroot je de longcapaciteit.

Helpt bij krachtopbouw

Bij de yoga4runningles verleng je niet alleen je spieren, maar bouw je naast uithoudingsvermogen ook kracht op. Van je quadriceps en hamstrings tot aan je buik en rug. Alle spieren worden meegenomen. Het hangt wel af van welk soort yoga je volgt. Actieve sessies zorgen uiteraard meer voor het opbouwen van een sterk lichaam dan een passieve vorm.

Geeft je lichaam en geest ontspanning

Door het focussen op de ademhaling leer je los te laten, zowel fysiek als mentaal. De doorbloeding verbetert en door de afwisseling van krachtige en rustige oefeningen ontspannen je spieren. Een ander gevolg is dat je het hoofd leegmaakt waardoor je een totale ontspanning kan ervaren. Door middel van ademhalingsoefeningen kun je zelf ontspannen en ook dat werkt mee aan het herstel. Dat geldt ook door spierrelaxatie toe te passen.

Leert je focussen

De aandacht breng je tijdens yoga naar de ademhaling en de oefening. Je leert in het ‘hier en nu’ te zijn. Als je weet hoe je moet concentreren en focussen kan je dit meenemen in je hardloopsessies. Doelgericht je wedstrijddoel nastreven geeft eveneens rust en ontspanning en is eveneens een element in je herstel.

Op zondagmorgen 7 juni a.s. komt Mathilde Saadhoff bij AV Sparta een workshop Yoga4running geven.

Mathilde Saadhoff, oprichter van YOGA4RUNNING, loopt al van kleins af aan hard. Ze heeft al heel wat hardloopwedstrijden gelopen. Ze is tevens al jaren sportinstructeur; met name op het gebied van spinning, bodypump en body balance.  Een aantal jaar geleden heeft ze voor het eerst kennis gemaakt met pilates en yoga en gevoeld wat de combinatie van deze twee voor je lichaam kan betekenen. Haar interesse was gewekt en ze zag in deze vorm een gewenste tegenhanger voor intensieve fiets- en hardlooptrainingen. Daarnaast zocht ze  naar meer verdieping van haar bodybalance lessen. In 2012 heeft ze de Poweryoga docentenopleiding gevolgd bij Tonnie Goes. Aanvullend heeft ze nog meerdere yoga en pilates workshops en trainingen gevolgd waaronder de 200 uur Yoga Teacher Training opleiding in Breda die ze dit jaar zal afronden. Hardlopen en Yoga zijn haar twee grote passies, die elkaar perfect aanvullen.

Bij de ontwikkeling van yoga4running heeft ze nauw samengewerkt met sportfysiotherapeuten.

Zie ook de website/Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Yoga4running/451004555058208

 
Wanneer:
Op zondagmorgen 7 juni 2015 om 10:00 uur

Programma:
09:30 - 10:00 uur Ontvangst/inloop met water
10:00 - 11:30 uur  Workshop van Mathilde Saadhoff
11:30 - 12:30 uur  Vragen, nabespreking en koffie/thee en een broodje

Waar:
AV Sparta locatie Westvliet, Groene Zoom 20, 2491 EH Den Haag

Neem mee:
Bij lekker weer is het de bedoeling om de workshop lekker buiten op het grasveld in de kern van onze rondbaan te geven. Als het regent dan trekken we naar binnen. Neem een handdoek, makkelijke kleding en (als je het hebt ) je yogamatje mee.

Inschrijven:
https://docs.google.com/forms/d/1AsoHcl2CMeYO5l_DgkFnrvKAAg5r_rdJUA8NR9kvPqY/viewform    
Wees er op tijd bij……we kunnen dit keer maximaal 25 deelnemers inschrijven.

Toegang:
AV Sparta leden €5,00, niet AV Sparta leden €7,50 per persoon (koffie/thee vooraf en achteraf een broodje)

Betalen:
Aangezien de penningmeester in deze periode met vakantie is, is het de bedoeling dat er ter plekke cash wordt betaald.

Informatie:
Michel van de Luitgaarden via email: michel57@xs4all.nl