AV Sparta / Over AV Sparta / Spartaal / 2014 / Oktober 2014

Spartaal oktober

Komende activiteiten bij Sparta en anderen, van de voorzitter, wedstrijdverslagen, en meer.

Hierbij de nieuwe Spartaal. Mocht je van leden of belangstellenden horen dat zij deze Spartaal niet hebben ontvangen, laten ze zich dan voor de ontvangst van de nieuwe Spartaal aanmelden bij de website: www.avsparta.nl/Spartaal

Eind november zal de volgende Spartaal verschijnen. Kopij hiervoor kan men inleveren via pr@avsparta.nl tot 17 november a.s.

Agenda komende periode

24-26 oktober Trainingsweekend loopgroepen

Op vrijdag 24 oktober vertrekt een groep atleten uit de loopgroepen naar het Noord Hollandse Oterleek in de buurt van Alkmaar. De inschrijving voor dit weekend is inmiddels gesloten.

http://www.avsparta.nl/Nieuws/Trainingsweekend-loopgroepen

28 oktober Algemene Ledenvergadering (ALV)

De ingelaste ALV zal op dinsdag 28 oktober worden gehouden in de kantine in het Zuiderpark. Aanvang 21.00 uur. De agenda ziet er als volgt uit:

 1. Opening
 2. Mededelingen door voorzitter
 3. Ingekomen stukken/mededelingen (secr.)
 4. Verslag Algemene vergadering van maandag 30 juni 2014 (zie verderop)
  1. Tekstueel
  2. Naar aanleiding van
 5. Benoeming bestuursleden
  Het bestuur draagt de volgende leden voor als bestuurslid:    Antsje Heijmen, Dick Holstein, Sanne Liefrink, Hans Polderman,     Eddy Vermeiren, Nick Vogels, Nynke van Zorge  (zie introductie verderop) 
 6. Stand van zaken AV Sparta
  N.a.v. inventarisatie en uitgezette acties van de laatste maanden geeft bestuur korte toelichting op huidige stand van zaken.
 7. Rondvraag/Wat verder nog ter tafel komt
 8. Sluiting

Voor het verslag van de vorige ALV en de de introductie van de nieuwe bestuursleden, zie dit document

9 november 1e Cross Haagse Crosscompetitie

Op 9 november gaat de Haagse Crosscompetitie (HCC) weer van start met de eerste cross bij Olympus ’70 in Naaldwijk. De HCC bestaat uit vier crossen georganiseerd door de verenigingen in onze regio. De 2e cross is op 7 december bij haag Atletiek, de 3e bij AV’40 in delft op 11 januari en de laatste cross is dit jaar bij Spart op 15 februari. Om in aanmerking te komen voor een eindklassering in ket klassement moet je aan 3 crossen mee doen.

7 december Duinrellcross

Ook dit jaar zal Sparta weer haar traditionele Duinrellcross in samenwerking met de personeelsvereniging van de KPN organiseren. Voor liefhebbers van een echte cross een uitdaging. Het mooie duingebied achter het pretpark is deze dag ons domein. De Duinrellcross is een onderdeel van het Hardloopwinkel Crosscircuit.

http://www.avsparta.nl/Wedstrijden/Hardloopwinkel-1-van-de-4-lopen-en-crosses/Duinrellcross

12 december Light in the Night Kidsrun

image1

Dé hardloopwedstrijd voor kinderen uit groep 4 t/m 8 die niet bang zijn in het donker! Die kunnen weer meedoen met de Light In the Night Kidsrun. Al jaren een super gezellige hardloopwedstrijd in het donker, rondom de atletiekbaan op sportpark Westvliet van AV Sparta. Samen met je vriendjes en vriendinnetjes loop je in het donker een route van ongeveer 2,4 kilometer lang. Lichtjes zorgen voor een sfeervol geheel en je ouders, opa, oma, broer of zus komen natuurlijk mee om je onder het genot van een glaasje glühwein of chocolademelk aan te moedigen! Na de wedstrijd krijg je een leuke verrassing en een speciale herinnering aan deze sportieve avond. Ouders mogen hun kind onderweg vergezellen maar krijgen bij de finish geen herinnering. De Light In the Night Kidsrun is een initiatief van gemeente Leidschendam-Voorburg in het kader van "Bewegen is gezond en leuk".

http://www.avsparta.nl/Wedstrijden/Sparta-evenementen/8e-Light-In-the-Night-Kidsrun-12-december-2014

Van de voorzitter

Na mijn bericht in de vorige Spartaal zijn onze vrijwilligers niet op hun lauweren gaan rusten. In tegendeel. Het lijkt wel of de activiteiten zich in het kwadraat vermenigvuldigen. In fraaie sweaters gestoken lieten onze C-jongens en D-meisjes zich van hun allerbeste kant zien bij de landelijke finale van de jeugdcompetities. Ondersteund door enthousiaste ouders en trainers werden de jongens tweede van Nederland!! Wederom een prestatie van formaat.

In hetzelfde weekend zette een groep mensen onder leiding van Rob Brinks, Bert van Dijk en Richard Kessels voor de eerste keer de Strandwalloop uit op het landgoed te Werve. Waar in het verre verleden nationale wedstrijden werden gehouden liepen nu een kleine 200 mensen hun afstand. Ik mocht na afloop, samen met René van Hemert, de Rijswijkse wethouder met o.a. sport in zijn portefeuille, de prijzen uitreiken. Hij liet me weten zeer tevreden te zijn en hetzelfde hoorde ik uit de mond van burgemeester Michel Bezuijen, die zelf mee liep. Een mooi stuk Spartapromotie om de hoek.

Ondertussen liepen onze meerkamptoppers zich al weer warm en konden in Tilburg aan de bak. Bryan Pronk sloot zijn periode als C-junior af als Nederlands kampioen, terwijl Nanah Fung Loy het zilver pakte bij de meisjes D. Ook bij de Nationale Estafette Kampioenschappen veel zwart-geel op het podium. Een grote groep trainers had zich de weken voorafgaande aan deze kampioenschappen ingezet om de jeugd optimaal te laten wisselen. Niet voor niets bleek, want de hoeveelheid meegebrachte medailles was aanzienlijk.

Ook op de weg viel er veel te genieten. Het blijft onhandig dat de Vredesloop op zaterdag en de Marathon op zondag in hetzelfde weekend zitten, maar het geeft iedereen wel de gelegenheid zich te presenteren. Veel Sparta-vrijwilligers zijn bij beide activiteiten terug te vinden langs het parcours of bij de tijdwaarneming en natuurlijk vanuit Sparta ook weer veel deelnemers aan beide evenementen. Dat laatste gold natuurlijk ook voor de eerste 1vd4-loop en de diverse lokale wedstrijden als bijvoorbeeld de Bradelierloop. Ook daar weer veel geel-zwart aan de start. Maar ook verder weg zien we Spartanen succesvol op pad, zoals bijvoorbeeld Matthijs van Dulkenraad die op Texel in zijn leeftijdscategorie winnaar wordt van een halve marathon en Stanislas Talontsi die hetzelfde doet in zijn klasse op de 22km in Freiburg.

Ook de Start-to-Run-groepen zijn druk bezig. Eind oktober lopen zij hun 3km test met wel 50 nieuwkomers. Een deel zal zeker bij Sparta blijven hangen en een maandje later starten we al weer met de nieuwe loopgroepen als voorbereiding op de CPC. Gelukkig hebben we een flink aantal trainers bereid gevonden deze nieuwe lopers te begeleiden bij hun eerste kilometers. Heb je nog kennissen of familie die willen gaan lopen, stuur ze naar Sparta!

Begin oktober zagen we op de clubkampioenschappen waar enthousiasme toe leidt. In de laatste weken werden de vele nieuwe jeugdleden enthousiast gemaakt om toch vooral mee te doen aan de clubkampioenschappen. Dat zorgde voor een groot aantal deelnemers, die er mede door de hulp van vele ouders, een gezellige dag van maakten.

Op 28 oktober komen we als vereniging weer bij elkaar om daar onder andere een aantal nieuwe bestuursleden te kiezen. Het is fijn dat een groot aantal mensen bereid is hun schouders onder de vereniging te zetten. Ik denk dat we qua bezetting een uitgebalanceerd team hebben met verschillende leeftijdsgroepen, mannen en vrouwen en een goede verdeling over de beide locaties. En die twee locaties gaan we de komende jaren vooral benutten als een sterk punt, waar we volop van elkaar kunnen leren en gebruik kunnen maken van de verschillende mogelijkheden die dat biedt.

Ton de Kleijn

Wedstrijdverslagen

Sparta met twee teams in de landelijke CD Finale

De beste twaalf teams uit de CD competitie (junioren C en D meisjes en jongens van Nederland) hebben zich geplaatst om deel te nemen aan de finale van de CD Competitie. De jongens C en meisjes D van AV Sparta zijn bij de beste 12 van Nederland geëindigd. Tijdens de heerlijke zonnige dag werd op het hoogste niveau strijd op de baan van de organiserende vereniging AV Triathlon geleverd. Het werd enerzijds een voorspelde uitslag bij de jongens, maar anderzijds een verrassende ontknoping bij de meisjes D.

Jongens C

Onder de bezielende leiding van hun ploegleider, Marcel vormden Thijs Meershoek, Martijn, Robin, Bryan, Jay Jay, Tijmen, Brett, Sebastiaan en Thijs van Daalen het sterk en gemêleerde (C1 en C2) jongens team dat tijdens de competitie landelijk al tweede stonden. Door een evenwichtige balans op zowel de loop- en technische nummers werd hun 2e positie nimmer in gevaar gebracht. De foto's van de vader van Thijs geven een mooi beeld van de wedstrijd. De wedstrijd is gemaakt door de groepsinzet, het individu staat juist bij deze wedstrijd op de 2e plaats, wat juist deze wedstrijd bijzonder maakt. Hoogtepunten vond ik toch wel de verre worp van Thijs Meershoek die 4e werd bij speer met 44.94. Uiteraard was ook de 800 meter weer een bijzondere strijd die Jay Jay, Tijmen en Thijs van Daalen aangingen. De eerste twee waren niet in hun beste (gezondheids) doen, maar konden met wilskracht toch een keurige tijd neerzetten onder de toch wel lastige omstandigheden van warmte en tegenwind. Bryan kon met twee overwinningen en een tweede plaats ook zijn aandeel leveren. Met name bij verspringen werd een mooie prestatie neergezet, de 6.29 is nog maar 1 cm van het clubrecord vandaan en een verbetering van meer dan 30 cm van zijn oude pr. Sebastiaan kon in de sterkste serie goed meekomen met de sprintkanonnen van de andere verenigingen en met een tijd van 12.23 en 0.9 m/s tegenwind is een scherpe tijd neergezet op deze langzame baan bij AV Triathlon. De inzet van de jongens resulteerde dus in een mooie 2e plaats waar ze trots op kunnen zijn.

Meisjes D

De meisjes D hadden een super start en stonden na 3 onderdelen op de 1ste plek, helaas gedurende de wedstrijd werd dit later de zevende en uiteindelijk de 10 plek. Dit was in eerste instantie een teleurstelling. Immers, ze begonnen de wedstrijd als 4de geplaatste. Het bijzonder van de wedstrijd bij de D meisjes was dat de beste 5 uit de competitie uiteindelijk niet op het podium stonden. Dit is best wel verrassend. Een reden zou mogelijk kunnen zijn dat degene die nu wel op het podium staan, uit de noordelijke regio's komen en derhalve eerder het einde van de zomervakantie hadden en dus het voordeel van een langere trainingsperiode hebben gehad. Uiteindelijk gaat het bij de finale ook om de vorm van de dag. De meiden Agnes, Blom, Claudia, Femke, Grace-Ann, Jaja, Leah en Nanah hebben gestreden en behoren gewoon bij de beste 10 van Nederland als team. En dat is voor deze jonge en zeker ook grotendeels onervaren ploeg een hele goede prestatie. Hoogtepunten waren er zeker, de tijd van de estafette was weer bijna een seconde sneller dan de vorige keer en de hand van Denny heeft effect gehad. Uiteraard was horden weer een gelopen race van Nanah, ze blijft de rest ver vooruit met een tijd van 9.56. Hier werden ook de meeste punten gepakt. Helaas was Grace-Ann nog niet helemaal fit na haar blessure en ging derhalve voorzichtig over de horden. Ondanks dat kon ze bij ver de 2e plek bemachtigen met 4.68. Om één of andere reden (toch geen positieve emancipatie?) dienen de meiden 200 meter meer te lopen dan de jongens. Femke, Jaja en Leah gingen de uitdaging aan om onder warme omstandigheden de 1000 meter te lopen. Femke wist met 3.34.16 wederom fors haar persoonlijke prestatie te verbeteren. Jaja en Leah hadden vandaag wat meer moeite met de afstand. Jaja wist echter dit bij kogel dit om te zetten naar een respectabele afstand van 8.26. Al met al kunnen de meiden D met trots terugkijken op de competitie en verwacht ik dat met meer wedstrijdervaringen en trainingen er nog meer in het vat zit.

Strandwalloop

image2

Op 14 september organiseerde Sparta de Strandwalloop tijdens het Strandwalfestival in Rijswijk. Het was de eerste keer dat we de loop over het landgoed Te Werve organiseerden. De organisatie olv Rob Brinks, Bert van Dijk en Richard Kessels kregen terecht veel complimenten voor de loop. Ook terug naar een voor de Haagse atletiek nostalgische plek, waar op de voormalige sintelbaan in Te Werve nog grote nationale baanwedstrijden werden gehouden. Burgemeester (liep zelf mee) en wethouder (deed prijsuitreiking) waren ook enthousiast en zijn zeker in voor een vervolg. De grote groep vrijwilligers heeft Sparta ook in Rijswijk bekendheid gegeven.

Bryan Pronk Nederlands kampioen meerkamp

image4

In Tilburg werd het NK meerkamp georganiseerd door Attila. Naast de C- en D-junioren werd er ook een meerkamp verwerkt voor de pupillen. Sparta scoorde weer goed. Gaby Emmanuel en Jonathon Pronk pakten bij de pupillen de eerste en tweede plaats. Bij de D-meisjes was Grace-Ann na een blessure weer net terug op de baan. Vooral wedstrijdritme op doen en voorzichtig alle onderdelen afwerken leidde tot een PR met speerwerpen en een 20e plek.

image3

Nanah Fung-Loy, die haar zinnen had gezet op de titel, moest uiteindelijk net haar meerdere erkennen in PAC-atlete Bridget Janssen. Met een zilveren plak en een puntentotaal van 3521 staat ze op de allertijdenlijsten bij de junioren bij de beste 30. Bij de C-jongens moest Jay Jay Fung-Loy helaas de strijd staken door een opkomende blessure. Robin Spoor en Bryan Pronk rondden de meerkamp wel af. Robin scoorde als eerste jaars C een mooie 7e plaats met PR’s op ver en speer. Bryan bleef het hele veld de baas en scoorde met 6286 punten een mooi PR en staat daarmee op de allertijdenlijst netjes tussen meerkampgrootheden Bart Bennema en Chiel Warners in. Het niveau van de meerkamp bij de C-jongens was trouwens sowieso hoog dit jaar met drie jongens die boven de 6200 punten scoorden. Des te meer een prestatie van formaat. Bryan is deze winter dan ook uitgenodigd om op Papendal de centrale trainingen voor de meerkamptalenten te volgen. Zo is er door Denny Tjin-A-Lim wederom een nationale topper in spé afgeleverd. Lees het volledige verslag op de website van Sparta.

http://www.avsparta.nl/content/view/full/9208

Vredesloop

Onder benauwde omstandigheden maar met een massa aan enthousiaste atleten werd zaterdag 20 september de Vredesloop gehouden. Aan de 10 kilometer deden zo’n 5.000 lopers mee. De loop ging over een parcours langs onder andere het Vredespaleis en het Joegoslavië tribunaal. In totaal deden er 7.500 mensen mee verdeeld over vier afstanden. De Vredesloop werd vorig jaar (2013) voor het eerst gehouden en was eigenlijk bedacht als eenmalig evenement. Vanwege het succes van de eerste editie heeft de loop een vaste plaats gekregen in het Haagse ‘vredesweekend’. De winst op de 10 kilometer ging naar een van de plaatselijke favorieten Jeroen van Aken van Haag Atletiek. Hij klokte de snelste tijd van 34 minuten en 13 seconden. Bij de vrouwen was de Italiaanse Lara Giardino de snelste (37:46). Van de Voorburgs-Haagse AV Sparta haalden dertig lopers en loopsters de finish. Snelste was Peter van de Graaf die met 40.05 maar net boven de magische 40 minuten liep. Op de vijf kilometer eindigden Spartanen Issam ErRabhi (19,02) en Robin Kuiper (19,20) bij de eerste 20 en onder de magische twintig minuten.

http://leukeloopjes.wordpress.com/2014/09/21/jeroen-van-aken-klopt-michael-boogerd-bij-vredesloop/

Spartanen in de spotlight bij Vredesmarathon

Een dag na de Vredesloop is de Vredesmarathon voor de tweede keer gelopen. In totaal deden 1200 deelnemers mee aan de marathon, de halve marathon, de 60 kilometer lange ultramarathon of de tourist run. Die laatste race is nieuw en gaat over een twee kilometer lang parcours langs de bekendste historische gebouwen zoals het Vredespaleis en het Kurhaus. Voor AV Sparta kwamen een tiental atleten aan de start van de halve marathon die met prima weer werd gelopen. Hoewel voor sommige lopers de tijd tegen viel, werd Mattijs van Dulkenraad verdienstelijk derde in 1.29.12. Hij werd op de voet gevolgd door veteraan Michel van de Luitgaarden (9e in 1.31.26) en Anil Gonesh (11e in 1.31.41). Marlon Voorn, de laatste twee jaar gespecialiseerd in het ultra lopen, deed mee aan de ultramarathon van 60 kilometer. Om het nog wat moeilijker te maken deed hij dit blootsvoets. En hij deed het zeker niet als tourist. Met een 14e plaats volbracht hij de tocht in 7 uur 12:25.

http://leukeloopjes.wordpress.com/2014/09/21/spartanen-in-de-spotlight-bij-vredes-marathon/

Podiumplekken voor Sparta pupillen en DC-Junioren

In het weekend van 27 en 28 september 2014 werden de jaarlijks terugkerende N(ederlandse) E(tafette) K(ampioenschappen) door AV Startbaan te Amstelveen georganiseerd. Traditioneel is AV Sparta altijd sterk vertegenwoordigd met de pupillen en CD junioren.

Met elf teams streden de 24 pupillen van AV Sparta op de verschillende onderdelen voor een podiumplek. De wedstrijd begon super door een zilveren plak op zowel de 10x40meter (C/B pupillen) en de 10x60meter (A pupillen). Praktisch alle atleten van AV Sparta hebben dan ook het podium bereikt. Klasse! Helaas kon dit goede begin niet helemaal worden doorgetrokken bij de estafetteteams op de sprintafstanden 4x40m en 4x60. Ondanks het potentieel van Sparta, inclusief de intensieve en gezamenlijke trainingen op Westvliet en het Zuiderpark onder leiding van de trainers Arnold, Marc, Theo, Emmy en Fauzia, was dit geen garantie voor een of meerdere podiumplekken op deze onderdelen. Bij de speciale estafette (met een C, B en A1 en A2 atleet) werd wel een tweede plek gehaald door de jongens Bryan, Luther, Chameiro en Gabriel. Zij moesten het uiteindelijk afleggen tegen de atleten van Haag Atletiek. Tijdens dezelfde speciale estafette eindigde het team van Ties, David, Justin en Jonathan op een keurige 6e plaats van de totaal 32 deelnemende teams. Onder het heerlijk zonnetje, goede ambiance is het toch een fantastische atletiek dag geworden, waarbij, op initiatief van Fauzia, alle atleten nog in het zonnetje werden gezet met een mooie roos en een lekkere medaille.

De estafetteteams bij de DC-junioren hebben onder leiding van Denny vele trainingen afgewerkt voor dit altijd lastige atletiek-onderdeel. De foute wissel van Madiea Ghafoor op Dafne tijdens het EK te Zurich staat een ieder nog op het netvlies, en alleen oefenen, oefenen en nog eens oefenen het credo is voor succes op dit onderdeel. Er kon door de Sparta atleten alleen nog geoogst worden. De meisjes D met Claudia, Nanah, Femke en Grace-Ann hadden goud in handen. Bij de Zweedse estafette (400, 300, 200, 100 meter) liepen zij als “gazelles” een super tijd van 2.35.06 en lieten de sterke concurrentie ver achter zich. En het kon nog beter. Bij de 4 x 60 werd verbluffend hard gelopen in een tijd van 31.38 (ter vergelijking in de competitie is als beste tijd 34.02 door de D meiden van AV Sparta neergezet). Een plek in de top 10 allertijdenlijst en eveneens een aanscherping van het clubrecord dat op naam stond van het team met Sjoera, Vera, Esmeralda en Céline uit 2008 (31.54).

Bryan, Jay Jay, Robin, Sebastiaan en Tijmen vertegenwoordigden de C junioren. Op voorhand was al duidelijk dat de concurrentie super zwaar zou zijn. Dit bleek gelijk al bij de Zweedse estafette waarbij Bryan, Jay Jay, Robin en Tijmen het op moesten nemen tegen het sterke team van PAC. Met een tijd van 2.07.63 werd er ruim een seconde sneller gelopen dan een jaar geleden en werd een 2e plek behaald. De uitdaging werd aangegaan om ook de loodzware 4 x 800 te lopen. Daar waar andere teams een mila-groep vertegenwoordigden, liepen dezelfde jongens van de Zweedse estafette wederom naar een 2e plek vlak achter de nummer één. Met 8.53.43 is het oude clubrecord uit 2008 (Wesley van der Harst, Ben 't Hart, Dimitri Heskes en Ivo Willemsen; 8.57.12) nu ook uit de boeken. Met de 800 meter nog in de benen liepen Bryan, Tijmen, Robin, versterkt met Sebastiaan, ook nog eens het koningsnummer van de estafette, de 4 x 100 meter. Op papier was het al een “ongelijke” strijd doordat de naaste tegenstanders 3 lopers onder de twaalf seconden hebben, maar je weet het maar nooit met estafette. Uiteindelijk werd met een supertijd van 45.62 de tweede plaats gehaald, een halve seconde achter de nummer één. Dat was een verbetering van het clubrecord uit 1980 van Marco de Mos, Sjaak ten Hove, Rene de Roo en Mike Tevreden.

Overige zaken

Jurycursus

Samen met omliggende verenigingen is het de bedoeling om zowel in het najaar als in het voorjaar een aantal jurycursussen te regelen. Juryleen zijn onmisbaar om wedstrijden te kunnen organiseren. Het huidige jurycorps heeft hard versterking nodig. Dus ouders van jeugdleden, geef je op, maar het geldt natuurlijk ook voor de actievelingen in onze loopgroepen. Het is weer eens iets anders. Een baanwedstrijd met onderdelen die je normaal alleen op de televisie ziet en je maakt er jeugdige atleten gelukkig mee. Nadat je de jurycursus hebt gehaald kun je dan een aantal keren per jaar je kennis toepassen in de wedstrijden. Met hoe meer we zijn, hoe makkelijker het wordt om een evenwichtige verdeling te maken. Aanmelden voor jurycursus kan bij Mariet Boumans, juco@avsparta.nl

Raad van State

Op 19 september was de Raad van State op onze atletiekbaan in het Zuiderpark. Na de opening door Piet Hein Donner gingen de mensen van de Raad van State op sportgebied tegen elkaar strijden. Behalve atletiekonderdelen was er ook handboogschieten, een stormbaan en drakenbootraces op de vijver in het Zuiderpark. Het werd een prachtige dag, mede door de inzet van Sparta-vrijwilligers. Lex Thoen en zijn groep verzorgden het sportgedeelte en het liep allemaal op rolletjes. Een mooie dag met een super kantine-omzet en veel blije gezichten aan de kant van de Raad van State.

Colofon

Spartaal, de digitale nieuwsbrief van Atletiekvereniging Sparta Den Haag/Voorburg, verschijnt zeker niet maandelijks.

Vormgeving: Harry Oosterveen

Aan dit nummer werkten mee: Jurjen Pronk, John Fung-Loy, Arnold Vonk, Ton de Kleijn, Ronald Ballast.

Deadline Spartaal

De deadline voor de volgende Spartaal is 17 november. Stuur je bijdrage naar PR@avsparta.nl