AV Sparta / Over AV Sparta / Spartaal / 2014 / Mei 2014

Spartaal mei

Komende activiteiten bij Sparta en anderen, van de voorzitter, wedstrijdverslagen, en meer.

Hierbij de nieuwe Spartaal. Mocht je van leden of belangstellenden horen dat zij deze Spartaal niet hebben ontvangen, laten ze zich dan voor de ontvangst van de nieuwe Spartaal aanmelden bij de website: www.avsparta.nl/Spartaal

Eind juni zal de volgende Spartaal verschijnen. Kopij hiervoor kan men inleveren via pr@avsparta.nl tot 23 juni a.s.

Komende activiteiten AV Sparta

Komende competitiewedstrijden DC jeugd bij Sparta

Op zaterdag 24 mei organiseert AV Sparta een poulewedstrijd van de DC competitie. Op onze baan in het Zuiderpark in Den Haag. Meer info zie: http://www.avsparta.nl/Wedstrijden/Sparta-evenementen/DC-competitie-2014

Sparta’s jeugdwedstrijd op Hemelvaartdag

Voor de pupillen en CD-jeugd organiseert Sparta op haar locatie te Voorburg een wedstrijd op donderdag 29 mei a.s. Een uitgebreid programma staat onze jeugd dan te wachten. Voor meer informatie zie: http://www.avsparta.nl/Wedstrijden/Sparta-evenementen/Hemelvaartwedstrijd

Vergeet niet op tijd in te schrijven. Informatie kan je ook bij je trainer vragen.

2e Avondinstuif voor ABCD jeugd bij Sparta

Op 6 juni organiseert Sparta haar tweede avondinstuif voor ABCD jeugd Voor meer informatie, zie http://www.avsparta.nl/Wedstrijden/Sparta-evenementen/ABCD-wedstrijd-2

Zomeravondpuzzelloop vanuit het Zuiderpark

Op dinsdagavond 17 juni a.s. vindt voor de 4e keer de lange zomeravondpuzzelloop plaats in het Zuiderpark. De afstand is 10 km. Starten kun je vanaf 18.30 bij Sparta. Wees erbij, we maken er weer een loopfeest van die voor iedereen goed te lopen is! Na afloop staat er een drankje en hapje voor je klaar!

Schrijf allen in voor Sparta’s Molenloop

De Molenloop vindt dit jaar plaats op zondag 22 juni vanaf 10.00 uur op Sportpark Westvliet in Voorburg. Mocht je niet mee kunnen of willen lopen, meld je dan aan om te helpen.

We verwachten veel inschrijvingen van onze leden voor deze Sparta loop. In schrijven voor de loop of als vrijwilliger kan via: http://www.avsparta.nl/Wedstrijden/Sparta-evenementen/23e-Rabo-Molenloop

Komende wedstrijden derden

25 mei Royal Ten Den Haag
25 mei Westlandmarathon Maassluis
29 mei Golden Tenloop Delft
8 juni VTM loop Maasland
12 juni 3e Westlandse avondinstuif Naaldwijk
12 juni Campusrun Delft
20 juni Nife Oranjeloop Kwintsheul
29 juni Wateringseveldloop Den Haag

Voor informatie van deze en andere wedstrijden zie de agenda op de site.

Van de voorzitter

Nu de reparatie van het dak van het clubhuis Zuiderpark is afgerond en de centrale verwarmingsketels daar zijn vervangen gaan we eens bekijken hoe we de gezelligheid in de kantine kunnen verhogen. Dan valt te denken aan de inrichting, de openstelling, de bediening en het beheer ervan. Dit met als doel dat meer spartanen in de kantine komen en er na de sport voor de gezelligheid nog een poosje blijven. De bar zal dan ook vaker moeten worden opengesteld en daarvoor hebben we natuurlijk wel meer vrijwilligers voor de bediening nodig.

We zijn begonnen op 14 mei met een negental Spartanen een open gesprek te voeren met een vertegenwoordiger van Clubconsult, een op dit terrein gespecialiseerde organisatie. Als vervolg daarop gaat Clubconsult ons een advies geven, waarna we een nieuw intern overleg gaan organiseren. Wie het leuk vindt om hieraan mee te doen is van harte welkom en kan zich melden bij een van de bestuursleden.

De algemene ledenvergadering (ALV) van AV Sparta gaat op 30 juni plaatsvinden. Daar worden onder meer het jaarverslag en de jaarrekening over 2013 besproken en de begroting voor 2014. Reserveer de datum graag alvast in je agenda. Nadere informatie en de agenda volgen.

We hebben nog een vacature voor een bestuurslid/penningmeester. Er is wel een commissie actief die een nieuwe penningmeester ondersteuning zal gaan geven. Ook zoeken we nog een bestuurslid voor jeugdzaken. Als iedereen eens een poging doet om een kandidaat te vinden moet het toch wel lukken om een compleet bestuur te krijgen.

Verslagen en andere zaken

Maayke loopt opnieuw clubrecords

Tijdens de Flynth Recordwedstrijden in Hoorn heeft eerstejaars B junior Maayke Tjin A-Lim de clubrecords op de 100m horden bij zowel de meisjes A als de dames uit 1983 verbeterd. Het nu oude record van 14.22s stond op naam van Ella Wijnants.

In een zon overgoten Hoorn liep Maayke haar tweede wedstrijd bij de dames. Vorig jaar tijdens de Goudens Spike liep zij voor de eerste keer over de hoge horden een tijd 14,69s, terwijl zij nog C junior was.

In haar serie kwam Maayke nu tot een tijd van 14,19s (-0,1 m/s). Een behoorlijke verbetering van haar persoonlijk record.

Maayke liep in Hoorn ook de 100m. Op deze afstand finishte zij na 12.37s (-0,2 m/s) wat een evenaring is van haar persoonlijk record.

Blijkbaar heeft Maayke tijdens de trainingsstage van 2 weken van eind april/begin mei met de STAP  groep in Monte Gordo (Portugal) goed getraind.

Maayke was haar baanseizoen vorige week begonnen. Zaterdag tijdens de Ter Specke Bokaal in Lisse liep zij een persoonlijk record op de 150 m van 18.69s(+1,2 m/s) in de kou en regen, en zondag liep zij in barre weersomstandigheden goede tijden op de 100m horden meisjes B en de 100m.

De volgende horden wedstrijd van Maayke is op 29 mei tijdens de Harry Schulting Games in Vught.

Zie www.avsparta.nl/Nieuws/2014/Maayke-loopt-opnieuw-clubrecords

Wil je de atletiek prestaties van Maayke volgen dan kan dat via TwitterFacebook en Talentboek.

Nieuwe Voorburgse jeugdtrainers!

image1s

Afgelopen periode zijn er een aantal nieuwe enthousiaste jeugdtrainers gestart op locatie Voorburg. Het Voorburgse bestuur is blij dat zowel oudere jeugdatleten als jeugdouders onze pupillen en junioren willen trainen.

Nina Gudde is 16 jaar en zit op Gymnasium Novum. Voordat ze bij Sparta terecht kwam, heeft ze 8 jaar bij AV40 in Delft getraind. Nina: ‘Het onderdeel dat ik het liefste doe is hoogspringen. Naast sporten is mijn grootste hobby acteren. Dit doe ik al vanaf dat ik 6 was, dit jaar speel ik ook mee in een productie van het Nationaal Toneel! Ik kijk er heel erg naar uit training te gaan geven!’ Nina (rechts op foto) geeft op maandag en donderdag training aan de A pupillen en daarnaast op donderdag ook aan de D junioren.

Brechje Dirkmaat is bijna 15 jaar en is 3,5 jaar lid van de vereniging waarbij ze ook zelf nog traint in de C junioren groep. Brechje (links op foto) is gestart als assistent trainster bij de A pupillen op maandag en donderdagavond.

Marc van Dooren is vorig jaar in aanraking gekomen met atletiek toen zijn zoon Justin lid werd bij AV Sparta. Marc loopt zelf ook hard, maar stond vaak langs de baan of zat in de kantine. Die tijd wil zich nu graag nuttig maken voor de vereniging en onlangs is hij op maandag gestart als assistent bij de A pupillen.

Vera Roersma is 15 jaar oud en al 7,5 jaar lid van Sparta. Haar eigen trainingen en wedstrijden heeft ze op een laag pitje gezet, maar atletiek blijft haar trekken. Daarom is ze nu gestart als assistent trainster bij de mini en C pupillen op maandag en bij de B pupillen op donderdag. Theo Huigen (de vader van B pupil Thijs) zal binnenkort ook op maandag mee gaan draaien bij de pupillen als assistent trainer om te kijken of hem dit bevalt.

Update van Combinatiefunctionaris Arjan van der Voort

image2

De tijd gaat snel, want ik ben nu al bijna 2 jaar actief bij AV Sparta locatie Voorburg als combinatiefunctionaris. Sinds mei 2013 doe ik dat onder de vlag van Stichting Sport en Welzijn waarbij ik met veel plezier 10 uur per week atletieklessen geef op circa 13 verschillende basisscholen in Leidschendam-Voorburg. De andere 10 uur werk ik voor de jeugd baanatletiek voor locatie Voorburg van 6 tot en met 18 jaar. Mijn werk wordt betaald door het Rijk en de Gemeente waardoor vanuit de vereniging enkel aansturing hoeft plaats te vinden. Tot januari dit jaar heeft Idde Lammers vanuit het Voorburgse bestuur mij hier uitstekend in begeleid en nu heeft Hans Polderman die taak op zich genomen.

Ik zie hele goede ontwikkelingen voor de jeugdatletiek waarbij de nieuwe ledenlijst van mei een graadmeter is. Deze geeft aan dat we met de baanatletiek in Voorburg in de lift zitten, want de teller staat nu op 93 pupillen en 114 junioren en senioren baanleden. Hiermee komen we ruim boven de 200 baanatletiekleden uit en blijven we niet meer zoveel achter op het aantal loopgroepleden (276 leden) in Voorburg.

Deze stijging in het aantal baanleden is een verdienste van de enthousiaste trainers en ouder s die betrokken zijn bij de jeugd. Zij verdienen hiervoor een grote pluim! Met hun enthousiasme en kennis leggen ze hopelijk een basis voor een leven lang bewegen of dat nu binnen de atletiek is of op een andere manier.

Nieuwe uitdagingen
image3

Met groei ontstaan echter ook weer nieuwe uitdagingen voor de club, want meer baanleden betekend dat ook het kader moet meegroeien. Waaronder het aantal trainers en het investeren in hun kennis. Ik vind het erg leuk om te zien dat een aantal oudere junioren en ouders de handschoen op hebben gepakt om ook als trainer aan de slag te gaan of op een andere wijze hulp bieden. Wilt u ook iets voor de jeugdatletiek betekenen, schroom niet en spreek mij aan of mail me dan hebben we een gesprekje over de vele mogelijkheden.

Afgelopen tijd hebben we qua specialisatietrainers een mooie stap gemaakt. Eric Swillens heeft het trainersteam versterkt door hoogspring trainingen te geven en Ivo Willemsen geeft kogel, discus en speer trainingen. Kwalitatieve trainingen voor onze CBA junioren en Senioren waarbij atleten van Zuiderpark en Westvliet zichzelf verbeteren. Heel gaaf om de passie te zien waarmee deze jongens hun onderdelen aanbieden!

Doet u ook mee in de activiteitencommissie?

Naast trainingen moeten we mijn inziens nog wat extra doen om meer samenhang in onze vereniging te krijgen. Ik ben erg blij dat voor de DC junioren 3 enthousiaste ouders (Rob, Pamela en Carmen) zich hebben aangemeld om jaarlijks een paar activiteiten te organiseren. Het schaatsen in Leidsenhage in maart was een eerste succesactiviteit van hun kant. Het idee is om voor de pupillen ook een activiteitencommissie te formeren. Als u hier interesse in hebt, hoor ik het graag!

Tijdens de jaarlijkse gemeentelijke sportdagen voor groep 3 t/m 8 op Forum Sport stond ik met mijn collega combinatiefunctionarissen met een aantal leuke side events. Opvallend was dat de horden wedstrijdjes vanuit startblok en het fluitbalwerpen heel veel kinderen aantrok. Hieruit blijkt maar weer dat onze sport aantrekkelijk is voor de jeugd en er liepen zeker ook talenten tussen die ik heb gevraagd een keer langs te komen bij ons op de baan!

Voor meer info over Sport en Welzijn, kijk je hier: http://www.senw-lv.nl/

Sportieve groet, Arjan van der Voort ( Arjan@avsparta.nl)

Bericht van ons oud-lid Norbert Groenewegen over de Gouden Spike

Zondag 11 mei is de Gouden Spike van start gegaan met een Crowdfunding campagne. Daarbij betaalt het publiek mee aan een videowall langs de Leidse atletiekbaan en een ‘livestreaming’ faciliteit. Dit alles onder het motto ‘Nog meer te zien tijdens de Gouden Spike’.

Leiden kan zich op zaterdag 14 juni dubbel en dwars vergapen aan de Gouden Spike. Na een jaar buurten in Alphen aan den Rijn is het atletiekevenement weer terug in de Sleutelstad. Om dat te vieren spaart de organisatie voor een videowall plus livestream langs de atletiekbaan Leidse Hout, die zij met behulp van het publiek wil bekostigen.

Crowdfunding heet die vorm van fondswerving in goed Nederlands. Met Tessa van Schagen en Kamiel Maase als wervende boegbeelden probeert de Gouden Spike in recordtijd een kleine 3000 euro bijeen te sprokkelen voor een digitaal scorebord langs de baan. Zo kunnen de toeschouwers hun ogen nog beter de kost geven tijdens vijf uur topatletiek in Leiden. Naast de videowall willen we ook een livestreaming faciliteit, zodat de wedstrijd ook ‘op afstand’ te volgen is.

Of de gewenste videowall er komt is nu nog net zo ongewis als de winnaar van de 43ste Gouden Spike. De organisatie gunt zich slechts enkele weken om geld los te krijgen bij vrienden, bekenden en sportliefhebbers, anders gaat de aanschaf niet door. ,,Maar dat zou me verbazen’’, zegt fondsenwerver Dave Klink namens de organisatie. ,,Toen ik op 6 april in Rotterdam mijn eerste marathon liep, zag ik hoe enthousiast het publiek op een groot sportfestijn reageert. Ook Leiden houdt van atletiek. Het mooie van crowdfunding is dat ook kleine bedragen welkom zijn. Bij elkaar maken die één grote.’’

De organisatie van de Gouden Spike spiegelt zich aan eerdere ervaringen van tienkamper Pelle Rietveld. Hij slaagde er met behulp van het publiek in om trainingsstages te bekostigen. Bovendien biedt Leiden Atletiek gulle gevers als tegenprestatie grote en kleine gunsten, variërend van een Gouden Spike-T-shirt tot trainingssessies onder leiding van toptrainers als Bram Wassenaar en Han Kulker. De kleinste inleg is 10 euro (toegangskaart plus programmaboek), de grootste inleg is 500 euro (tienmaal toegangskaart plus programmaboek, Gouden Spike-shirt en toegang VIP-tent en naam- en logovermelding en een clinic door een toptrainer ).

De topper van straks (sprintster Tessa van Schagen) en de topper van toen (oud-marathonloper Kamiel Maase) fungeren als uithangborden tijdens de korte campagne van 11 mei tot en met 8 juni. Zij zijn of waren van het niveau dat zij een topwedstrijd als de Gouden Spike kunnen winnen. Kamiel Maase deed dat in 1999 door op de 3000 meter Marko Koers op de eindstreep te verslaan in een tijd die nog steeds tot de verbeelding spreekt: 7 minuten en 45 seconden.

De beelden daarvan staan nog steeds op het netvlies van toenmalige toeschouwers gegrift. Zij dateren uit een tijd dat atletiekbaan Leidse Hout nog geen beschikking had over videowall en livestream. Maar tijden veranderen. Straks, op zaterdag 14 juni, is die service er hopelijk wel. Alle kleine beetjes helpen. Wij zien uit naar uw bijdrage aan nog mooiere topsport in Leiden.

We hopen (en rekenen erop) dat jullie als enthousiaste Gouden Spike ondersteuners de campagne een vliegende start willen geven. Ga naar http://www.wijzijnsport.nl/campagnes/gouden-spike/videoscherm-gouden-spike-2014 voor onze campagne, kijk ook even naar het mooie filmpje en help de Gouden Spike op weg door zelf een bijdrage te leveren en/of deze mail door te sturen naar andere liefhebbers.

Vriendelijke groeten,

Norbert Groenewegen
Voorzitter Gouden Spike

Colofon

Spartaal, de digitale nieuwsbrief van Atletiekvereniging Sparta Den Haag/Voorburg, verschijnt zeker niet maandelijks.

Vormgeving: Harry Oosterveen

Aan dit nummer werkten mee: Harm Kolk, Denny Tjin A-Lim, Arjan van der Voort, Norbert Groenewegen en Bert van Dijk.

Deadline Spartaal

De deadline voor de volgende Spartaal is 23 juni 2014. Stuur je bijdrage naar PR@avsparta.nl