AV Sparta / Nieuws / 2022 / verslag

Zes medailles op NK Estafette

Het NK Estafette heeft zaterdag voor Sparta zes medailles opgeleverd: één keer goud, twee keer zilver en drie keer brons. Onbetwist hoogtepunt was de 4x100 meter van onze Mannen U18, die een antiek clubrecord uit de boeken renden.

Het was zaterdag op de baan van AV 1923 in Amsterdam een dag zoals van een NK Estafette mocht worden verwacht: schitterende atletiek en volop drama. Om te beginnen met dat eerste: de Mannen U 18 pakten op fenomenale wijze het goud op de 4x100. Angelo de Nooijer, Faith Abu, Beni Bankanzi Mbuangi en Bryan Duff wisselden scherp en hadden slechts 43,35 seconden nodig voor de volle ronde. Slechts vijf keer eerder liep in Nederland een U18-team sneller op dit onderdeel. Het betekende tevens een nieuw clubrecord, dat op één dag na 46 jaar had stand gehouden. Destijds liepen Jan Harland, Hans van Santen, Rob de Weger en Joep Elenbaas 44,2 seconden, een handgeklokte tijd die in 1978 werd geëvenaard door Chris Leeuwenburgh, Onno Ruhl, René Jansen en Ron Bey. Toen Bryan Duff zaterdagmiddag als slotloper over de finish stormde, maakte enorme vreugde zich over het Sparta-kwartet meester. Ze hadden aangekondigd om het clubrecord aan te vallen, maar dat ze het met meer dan een seconde zouden slopen, was buiten verwachting.

Bijna net zo euforisch als de Mannen U18 waren de geelzwarte U18-vrouwen op de 4x400 meter. Jasmijn Bakker, Roshwita Holstein en de zussen Nubia en Djaya Belfor konden de zeer sterke equipe van Altis niet volgen, maar sleepten tot hun grote geluk wel het zilver in de wacht, met een tijd die 0,3 seconden lag boven het clubrecord dat ze in april hadden gevestigd. Hun enthousiasme was verklaarbaar omdat het in de Zweedse estafette helemaal mis ging. Op medaillekoers tikte een atlete van AC TION onbedoeld bij een inhaalactie het stokje uit handen van Jasmijn Bakker, die pas na enkele tellen in de gaten had dat ze het noodzakelijke attribuut niet meer vasthield. De scheidsrechter wees het protest van Sparta toe, maar stond geen overlopen toe, vanwege het overvolle programma.

De Meisjes Junioren C kwamen sterk voor de dag: op de Zweedse estafette strandden ze op zes honderdsten van het brons, dat ze op de 4x80 wel pakten: Sanne Hogendorp, Lilly van Bunge, Nubia Belfor en Yuki Chen vormden een solide treintje.

Brons was er ook op de Zweedse estafette voor de Meisjes Junioren D, met Milou Heurter, Eliza van Velthoven, Amber Steijn en Famke Wiersma. Deze fraaie prestatie vergoedde de teleurstelling over het mislopen van een topklassering op de 4x60 meter. Met Famke, Amber, Milou en Lara Ruiz Fonhof beschikte Sparta over een team dat eerder dit jaar al 31,15 liep (de negende tijd aller tijden), maar een mislukte wissel verstoorde de ambitie om na de tweede plaats in de competitiefinale van vorige week op het NK Estafette opnieuw het erepodium te beklimmen

Bij de pupillen bracht Sparta acht teams in stelling. Met met goed resultaat! In de volle startvelden met in sommige categorieën meer dan twintig teams op de startlijst, eindigden de geelzwarte ploegen allemaal bij de beste tien in hun klasse. De Meisje Pupillen C, met Abigail Prins, Ezra van Dongen, Lilian van Rijsbergen en Lourina Benschop deden het bijzonder goed en grepen het zilver, op slechts 0,05 seconden van de eerste plaats. De Meisjes Pupillen A waren al bijna op weg naar huis toen ze na een late diskwalificatie van Feniks toch nog de bronzen kregen omgehangen. Dit team bestond uit Roos Clerx, Imani Fung-Loy, Louise Beemsterboer en Milou van der Meché, van wie alleen Louise tweedejaars A-pupil is.

Drama was er ook: de Meisjes Pupillen B sneuvelden op  0,02 seconden van de derde plaats en moesten daarom genoegen nemen met de vervelendste van alle eindklasseringen: de vierde. Ook andere Spartanen kregen een portie tegenslag te verwerken, zoals een valpartij of een stokje dat door de vingers glipte.

Het jaarlijkse estafette-feest was voor het laatst in 2019 gehouden. De tweedaagse wedstrijd kon door corona en organisatorische problemen sindsdien niet meer op de gebruikelijke locatie in  Amstelveen worden gehouden. AV 1923 meldde zich als gastvereniging, maar kortte het programma in tot één dag, met de ambitie om volgend jaar er weer een weekend-lang spektakel van te maken.

Dank aan alle trainers, ouders en andere begeleiders die er in alle opzichten een onvergetelijk NK Estafette van hebben gemaakt.