AV Sparta / Nieuws / 2021 / Zilver, brons en ereplaatsen voor Sparta-junioren op hoogste niveau

Zilver, brons en ereplaatsen voor Sparta-junioren op hoogste niveau

Junioren van Sparta hebben zich afgelopen weekend gemeten met de besten van Nederland: in Amersfoort stond het NK junioren op het programma, in Zoetermeer was de Nationale CD Meerkamp en in Amsterdam kwamen Spartanen in actie op de Nationale D-Spelen. Het eindresultaat mag er zijn: één keer zilver, twee keer brons, vele ereplaatsen en nog meer persoonlijke records.

Het NK U18 en U20, oftewel met de oude benaming het NK voor AB-junioren, begon vrijdagavond met drie Sparta-atleten in de halve finale van de 100 meter. Bryan Duff en Faith Abu sneuvelden in die ronde, maar Angelo de Nooijer slaagde er in om de finale te bereiken. Hij werd vijfde van Nederland, als C-junior tussen de Mannen U18! Een schitterende prestatie. Tussen de sprints door bereikte Angelo ook de finale van het verspringen. Helaas kon hij zijn laatste twee sprongen niet uitvoeren, omdat de organisatie hem naar de callroom van de 100 meter gebood. Angelo besloot nietemin het verspringen met de fraaie zevende plaats.

Na een rustdag hervatte de drievoudig kampioen van de C-Spelen zijn toernooi op zondag met de 200 meter. Ook op dit nummer lukte het om de finale te bereiken, waarin Angelo een geweldige sprint liet zien, die de klok na 22,75 seconden liet stoppen. Weliswaar bleef het erepodium net buiten zijn bereik maar de tijd was fenomenaal.

Sparta had vijftien atleten voor dit NK ingeschreven, het hoogste aantal in vele jaren. Voor de meesten was het wennen aan de strengere regels, de callrooms en de sterke tegenstanders uit alle delen van het land. Een leerzame ervaring waarvan de komende jaren de vruchten kunnen worden geplukt.

 

In Zoetermeer was Dominique Tongambou Bouene bij de Nationale CD Meerkamp de enige Spartaan. Als eerstejaars C-junior hield hij zich zeer goed staande tussen de tweedejaars. Dominique sloot zijn drukke weekend (acht onderdelen!) af met een persoonlijk record op de 100 meter, de 100 meter horden, speerwerpen en discuswerpen. Zijn prestaties leidden tot zijn hoogste puntentotaal op de meerkamp ooit. De tiende plaats was zijn beloning. Kan Dominique zijn mooie progressie voortzetten, dan komen volgend jaar de medailles in zicht.

 

Traditioneel is het Olympisch Stadion het decor van de Nationale D-Spelen, maar de arena in Amsterdam-Zuid was nu niet beschikbaar. Vandaar dat zondag achttien D-junioren naar Amsterdam-West trokken om op de baan van AAC de strijd aan te binden met de beste 12- en 13-jarigen van Nederland. De oogst was één keer zilver en twee keer brons. Het zilver was voor Milou Heurter op de 150 meter. Ze plaatste zich voor de finale met een fraaie tijd van 21,28 seconden (een ruim pr) en in de eindstrijd ging het zelfs met iets te veel rugwind nog sneller. Het resultaat was een prachtige  tweede plaats, niet ver achter de nummer één.

Amber Steijn kende door blessureproblemen tot nu toe een moeizaam seizoen, maar zondag was daar niet veel meer van te merken. Ze pakte brons op de sprint met en zonder horden.

Voor veel Spartanen was het de eerste grote wedstrijd bij de D-junioren. Er sneuvelden veel pr’s, zodat de meesten met een tevreden gevoel naar huis gingen.