AV Sparta / Nieuws / 2019 / Hugo Tijsmans: Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Hugo Tijsmans: Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vrijdag 26 april heeft Hugo Tijsmans tijdens de traditionele lintjesregen voor Koningsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Op feestlocatie Alcazar (Puttershoek) ontving Hugo van waarnemend burgemeester van Hoeksche Waard Govert Veldhuijzen de onderscheiding voor Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hugo is vermoedelijk de breedst opgeleide en meest allround vrijwilliger die de Atletiekunie kent. Na zijn eigen sportcarrière als atleet heeft Hugo vrijwel alle trainerscursussen doorlopen alsook verreweg de meeste juryopleidingen voltooid. Aansluitend is Hugo vele jaren actief geweest als docent zowel voor de succesvolle cursus Trainer Loopgroepen als voor vele jurycursussen. Als official was Hugo in Nederland op het hoogste niveau actief in tal van verschillende functies (waaronder waarnemer, technisch gedelegeerde, lid van de jury d'appel). Van groot belang is ook de bijdrage die Hugo heeft geleverd als lid van de werkgroep die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van lesmateriaal voor juryopleidingen. 

Op bestuurlijk vlak is Hugo behalve in zijn eigen vereniging AV Sparta ook actief geweest in het bestuur van het toenmalige district West ll. Vanuit dit districtswerk ontstond de belangstelling voor de landelijke organisatie en vanaf vermoedelijk 1978 tot 1993 is Hugo namens district West ll actief geweest als lid van de Unieraad van de Atletiekunie. lnmiddels heeft Hugo een aantal van zijn functies beëindigd, maar waar hij sommige functies afstoot, worden nieuwe functies opgepakt. De afgelopen jaren is hij onder meer zeer gewaardeerd lid van de werkgroep van de Stichting Atletiekerfgoed, die dankbaar gebruik maakt van zijn accuratesse, zijn uitgebreide geschiedkundige kennis van de atletiek en zijn grote kennis van atleten, bestuurders en verenigingen.