AV Sparta / Blogs / Spartaan in the Spotlight / Mattijs van Dulkenraad, goed gehumeurde loopfanaat

Mattijs van Dulkenraad, goed gehumeurde loopfanaat

Na een hardlooptraining op het Zuiderpark spreek ik Mattijs, omringt door enige clubgenoten en trainer. Mattijs loopt de laatste jaren zeer frequent. Trainingen en ook veel wedstrijden of hardloopevenementen. Geen week gaat voorbij of Mattijs heeft aan een bekende of minder bekende loop meegedaan. Op het moment van publicatie heeft Mattijs de Ballentent strandloop en de 20 van Alphen gelopen (de links verwijzen naar zijn verslagen).

Momenteel is Mattijs druk aan het trainen voor de CPC halve marathon en de Rotterdam marathon in april dit jaar.
 

Zilveren Turfloop Mijdrecht 4-11-2012 014

Tussen 1986 en 1988 liep hij al de CPC voor kinderen (1 km) en dat vond hij best leuk. Op de middelbare school kreeg hij gym op de atletiekbaan van Sparta, toen gelegen aan de Zuidlarenstraat. Even is hij nog jeugdlid geweest bij AV Sparta (net als zijn oudere broer een paar jaar terug) maar de technische nummers trokken hem niet zo dus stopte hij er mee.

In militaire dienst ontstond zijn interesse voor het hardlopen weer door de Coopertest. "Deze liep ik na trainingen ook behoorlijk goed en ik liep met een dienstmaat rondjes om de kazerne om sterker te worden. Na mijn diensttijd heb ik nog even bij een rustige groep van the Hague road runners gelopen en hier begon ik met wedstrijden lopen van 10 km (44 minuten) tot de dam tot damloop (10 Engelse mijl in 1:13 uur). Door een blessure stopte ik er echter weer mee""

"Ongeveer 5 jaar geleden liep ik de kantine van Sparta binnen alwaar trainer Mulay Najib met onder andere Maarten Klein zaten. Ik wilde graag gaan trainen voor de CPC  en nam daarom de stap om met deze gezellige en ambitieuze groep mee te lopen. Sindsdien ben ik niet meer weg geweest en werden de tijden sneller en ik begon steeds meer wedstrijden te lopen en verschillende afstanden.
 Op dit moment train ik voornamelijk voor de marathon van Rotterdam waarbij ik traditiegetrouw de CPC als voorbereiding loop. Eigenlijk loop ik het hele jaar door met in de winter voornamelijk crossen, in het voorjaar en najaar 10 kilometerloopjes, halve marathons en ik loop graag mee met de Westlandse competitie of het Zorg-en zekerheidcircuit. Af en toe loop ik ook op de baan bij een instuif een 5000 meter of 3000 meter."

Mattijs is inmiddels 40 jaar, al zijn hele leven woonachtig in Den haag en verkoopmedewerker bij Leen Bakker. Hij komt uit een behoorlijk sportief gezin, want zijn vader liep vroeger ook hard, maar dan als sprinter bij de Trekvogels (later VLTC, nu Haag atletiek).
 
Hobbies naast het hardlopen zijn schilderen van voornamelijk portretten met olieverf. Ook houdt Mattijs van muziek luisteren en naar popfestivals gaan waarbij parkpop zeker niet ontbreken. Tenslotte gaat hij graag naar de bioscoop.
 
 "Zelf vind ik me een rustig, sociaal, creatief, soms koppig en sportief iemand. Ik hou van droge humor en speel graag spelletjes (zowel bord als computerspelen)".

Het doel voor 2014 is de marathon te lopen onder de 3 uur. Mattijs geeft aan dat de Rotterdam marathon voor hem de leukste loop is.
"De Marathon van Rotterdam is bijzonder vanwege de goede sfeer en de mooie route over de mooie Erasmusbrug en langs de Kuip etc. en natuurlijk de mooie binnenkomst op de Coolsingel. Met als grote doel dit jaar om onder de 3 uur te komen."

De gedreven loper vervolgt zijn betoog met "Het leuke van hardlopen voor mij is, daat je toch een soort gevoel hebt van vrijheid, ontspanning maar ook inspanning. Je traint jezelf en merkt dat je spieren soepeler worden en dat geeft een heerlijk gevoel. Euforisch als je de finish haalt in een PR of een mooie podiumplaats en je hebt behalve de concurrenten toch ook jezelf overwonnen. Je voelt alsof je controle hebt over je lichaam en geest als dit allemaal goed verloopt".

We sluiten af met enkele korte vragen:

 Heb je een speciale wedstrijdvoorbereiding?

De wedstrijdvoorbereiding is voor mij afhankelijk van wat voor een wedstrijd. Bij de voorbereiding voor een 10 kilometer of halve marathon is het gewoon veel koolhydraten tot je nemen en goed drinken en dan vlak voor de loop een goede warming up met sprintjes zodat de spieren warm zijn. Bij een marathon doe ik minder sprintjes want daar is de snelheid niet zo van belang. De maanden van trainen betalen zich verder vanzelf wel uit.

Wat is je favoriete materiaal of schoen?  
Mijn favoriete merk schoenen is Asics en voor de rest maakt het me niet zo veel uit.
 

Waar kan je niet zonder tijdens het lopen?

Tijdens het lopen kan ik niet zonder mijn sportkleding want anders wordt ik opgepakt voor naaktlopen haha. Maar zonder goed humeur kan ik ook niet maar die heb ik ook meestal wel.
 

Waar kan ik s' nachts voor wakker maken?
 Je kan mij 's nachts wakker maken voor een bezoek aan museumnachten, een stapel pannenkoeken of een concert van the Foo Fighters.
 

Uniek natuurschoon tijdens het hardlopen of PR-poging?
 

Strandmarathon 14-7-2013 057

Uniek natuurschoon
 

Wat is jouw hardloopgeheim (hoe komt het dat je behoorlijk hard loopt)?

Lees hier (het vervolg van het interview: Sparta, favoriete lopers en meer)

Commentaren

Meld u aan of maak een gebruikersaccount aan om commentaar te geven.

makreelmichel

Interviews met Sparta leden.

Michel van de Luitgaarden, sportieveling die zijn energie kwijt moet

In de kantine, voordat zijn looptraining begint tref ik Michel van de Luitgaarden in de bestuurskamer van  Het is een gelukkig ontmoeting, want hij treft daar meteen een mooi reflecterend loopjasje aan, dat hij een tijdje kwijt was. De hardloper, die lid is van AV Sparta (Voorburg) heeft onlangs weer een mooie tijd van net boven de 1.30 gelopen (bij de halve marathon van Monster).Lees hier verder 

ma di wo do vr za zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31